Bijgewerkt op 5 september 2023
Wat is malaria?
Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door malariaparasieten die worden overgedragen door muggenbeten. Malaria komt vooral voor in de (sub)tropen Het is een ernstige infectieziekte waaraan wereldwijd ongeveer 500 miljoen mensen aan lijden. Ongeveer 2,7 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Hiervan is ongeveer 1 miljoen jonger dan vijf jaar. Malaria is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld; jaarlijks sterven ongeveer twee tot drie miljoen mensen aan malaria, waaronder veel kinderen.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland komt malaria niet vaak voor. En als het voorkomt, dan is het bij mensen die in de (sub-)tropen zijn geweest waar de besmetting is opgelopen. Jaarlijks worden in Nederland een paar honderd gevallen van malaria gemeld.
Wat is de oorzaak?
Malaria wordt veroorzaakt door infectie met de malariaparasiet Plasmodium. Er zijn vier verschillende typen van de malariaparasiet: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale en Plasmodium malariae.
De meest gevaarlijke van de vier is Plasmodium falciparum die verantwoordelijk is voor de meeste dodelijke gevallen van malaria.
De malariaparasiet wordt overgebracht op mensen door de malariamug. Nadat de parasiet door een muggesteek is ‘ingespoten’ vermenigvuldigt de parasiet zich snel in het menselijk lichaam.
De meeste mensen die geïnfecteerd zijn ontwikkelen klachten binnen twee weken na infectie met deze parasiet.
Welke symptomen geeft het?
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- koorts
- het piekende verloop van de temperatuur is kenmerkend voor malaria; de aandoening wordt ook wel ‘vierdaagse koorts’ genoemd;
- hoofdpijn
- zich ziek voelen
- zweten
- stijfheid
- rugpijn
- misselijkheid en braken
- diarree
- donkere urine
Wat is het beloop?
Bij malaria treden tien tot dertig dagen na besmetting hevige koortsaanvallen op. Het begint als een gewone griep, maar wanneer het om een infectie van de gevaarlijke malariasoort Plasmodium Falciparum gaat, kunnen deze aanvallen zonder behandeling binnen enkele dagen tot de dood leiden.
In tegenstelling tot bij vele andere infectieziekten treedt na infectie met malaria niet direct immuniteit op. Dit gebeurt pas wanneer iemand gedurende ongeveer 15 jaar is blootgesteld aan de malariaparasiet. Immuniteit verdwijnt echter ook weer snel als iemand een aantal maanden niet blootstaat aan de parasiet.
Malaria kan leiden tot ernstige bloedarmoede.
Hoe kun je het voorkomen?
De belangrijkste maatregel om malaria te voorkomen is het voorkómen van muggenbeten in gebieden waar malaria voorkomt.
Wat is de behandeling?
Als iemand toch malaria oploopt kan worden behandeld met geneesmiddelen tegen malaria (antimalariamiddelen). Voorbeelden van dergelijke middelen zijn Riamet (artemether/lumefantrine) en Malarone (atovaquon/proguanil).
Is het besmettelijk?
Nee. Malaria is geen besmettelijke ziekte.
Synoniemen
vierdaagse koorts
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.