Afrikaanse slaapziekte

Bijgewerkt op 5 september 2023

Wat is Afrikaanse slaapziekte?

Afrikaanse slaapziekte is een infectieziekte die in Afrika veel voorkomt. De ziekte leidt tot extreme slaperigheid. In Nederland komt de ziekte zelden voor, en alleen bij mensen die de ziekte in Afrika hebben opgelopen. Afrikaanse slaapziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door een steek van de tseetsee-vlieg.

De medische term voor Afrikaanse slaapziekte is ’trypanosomiasis’. Afrikaanse slaapziekte moet niet verward worden met de slaapziekte ‘narcolepsie‘.

Wat is de oorzaak?

Afrikaanse slaapziekte wordt veroorzaakt door infectie met een parasiet. Deze parasiet heet ‘Trypanosoma’. De Trypanosoma-parasiet wordt overgebracht op mensen door een vlieg, de zogenaamde ’tsee-tsee vlieg’. Als een mens wordt gestoken door een tsee-tsee vlieg die besmet is met de parasiet komt de parasiet in het bloed van de mens. Daar kan de parasiet zich vermenigvuldigen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Afrikaanse slaapziekte is zeldzaam in Nederland. De ziekte wordt jaarlijks in Nederland zo’n 5-15 keer vastgesteld bij mensen die in Afrika geweest zijn.

Welke symptomen geeft het?

De meest voorkomende symptomen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door de parasiet in het bloed aan te tonen. Hiervoor wordt bloed afgenomen. Het bloed wordt vervolgens onder de microscoop bestudeerd. Hierbij zijn de Trypanosoma-parasieten zichtbaar.

Afrikaanse slaapziekte - Trypanosoma in bloed
parasieten tussen rode bloedcellen

Wat is de behandeling?

De ziekte wordt behandeld met antiparasitaire geneesmiddelen.

Engelse vertaling

African trypanosomiasis

Synoniemen

Andere namen voor Afrikaanse slaapziekte zijn Afrikaanse trypanosomiasis, menselijke Afrikaanse trypanosomiasis, en slaapziekte.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven