Paraneoplastische myositis

Bijgewerkt op 24 februari 2022

Wat is paraneoplastische myositis?

Paraneoplastische myositis is een ontsteking van spieren die voorkomt als bijverschijnsel bij kanker.

Wat is de oorzaak?

Paraneoplastische myositis ontstaat doordat het lichaam van mensen met kanker antistoffen aanmaakt tegen de kankercellen. Op het oppervlakte van spiercellen zitten echter stofjes die lijken op de stofjes waartegen de antistoffen gericht zijn. Daardoor zullen de antistoffen zich ook richten tegen de spiercellen. Het gevolg is een ontstekingsreactie in de spiercellen.

Welke symptomen geeft het?

Paraneoplastische myositis kan leiden tot spierpijn en afname van de kracht in verschillende spieren.

Wat is de behandeling?

Paraneoplastische myositis kan worden behandeld door de onderliggende aandoening te behandelen. Dat betekent dat de kanker die ten grondslag ligt aan de aandoening wordt behandeld door middel van een operatie, antikankermiddelen, en/of bestraling (radiotherapie). Ook worden afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva) voorgeschreven. Deze middelen gaan de afweerreactie die door de antistoffen in gang wordt gezet tegen. Ten slotte wordt soms ook plasmaferese toegepast. Hierbij worden de antistoffen die de spiercellen aanvallen uit het bloed verwijderd.

Verder lezen / Referenties

  • R de Mooij, B ter Meulen en S Ferns, ‘Spierzwakte in de benen’, gepubliceerd in Medisch Contact van 29 augustus 2019; 35: pagina 17.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven