Erythema migrans necroticans

Bijgewerkt op 4 juni 2024

Wat is erythema migrans necroticans?

Erythema migrans necroticans is een zeldzame aandoening van de huid die voorkomt als bijverschijnsel bij kanker. Meestal gaat het om een gezwel van de alvleesklier dat glucagonoom wordt genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Erythema migrans necroticans is zeer zeldzaam. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. Wij schatten dat het jaarlijks hooguit enkele keren wordt vastgesteld in Nederland.

Wat is de oorzaak?

Erythema migrans necroticans komt voor als bijverschijnsel bij kanker. Het is een zogenaamd paraneoplastisch verschijnsel. Meestal is het onderliggende gezwel een zogenaamd glucagonoom. Dat is een gezwel van de alvleesklier dat glucagon aanmaakt en uitscheidt. Het is niet precies bekend hoe het glucagonoom de huidaandoening veroorzaakt. Ook kleincellig longkanker kan leiden tot erythema migrans necroticans.

Welke symptomen geeft het?

Erythema migrans necroticans kan de volgende symptomen geven:

  • rode plekken op de huid:
    • meestal op de billen, de bovenbenen, en de schaamstreek
    • plekken kunnen schilferen
    • in het midden kan een opheldering zitten

Engelse vertaling

necrolytic migratory erythema, glucagonoma-associated rash

Verder lezen / Referenties

  • M Demirbas, B Prens, ‘Een man met erythema migrans necroticans’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2021; 165: D6185.
  • CA Sacks, ‘Glucagonoma-associated rash’, gepubliceerd in New England Journal of Medicine van 9 maart 2017; 376(10): pagina e18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven