Papillomatose van de vulva

Bijgewerkt op 7 oktober 2019

Wat is papillomatose van de vulva?

Papillomatose van de vulva is een goedaardige aandoening waarbij kleine bultjes voorkomen op schaamlippen en/of vulva. De bultjes zijn kleiner dan 1 millimeter in doorsnede en liggen vaak in groepje bijeen. De medische naam voor deze aandoening is papillomatosis vulvae. De aandoening komt voor bij ongeveer 1% van alle vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van het ontstaan van de bultjes. Voorheen werd gedacht dat de bultjes mogelijk door het humaan papilloma virus (HPV) werden veroorzaakt. Dat blijkt echter niet het geval te zijn.

Welke klachten geeft het?

Behalve de bultjes zijn er meestal geen andere klachten. Heel soms kan de afwijking klachten veroorzaken als jeuk aan de vulva, een branderig gevoel aan de vulva of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Wat is de behandeling?

Papillomatose van de vulva is volstrekt goedaardig en hoeft niet te worden behandeld.

Synoniemen

Andere namen voor papillomatose van de vulva zijn vulvaire papillomatose, micropapillomatosis vulvae, papillomatosis vestibularis, vestibulaire micropapillomatose, pseudocondylomata, en pseudocondylomata vulvae.

Andere talen

Engelse vertaling

vulvar papillomatosis, vestibular papillomatosis, papillomatosis vulvae, papillomatosis vestibularis, hirsutoid papillomas of vulvae, hirsuties papillaris vulvae, pseudocondylomata of the vulva, vulvar squamous papillomatosis, micropapillomatosis labialis, squamous vestibular micropapilloma, hirsuties papillaris vulvae, pseudocondylomata of the vulva, micropapillomatosis labialis, vulval vestibular papillomatosis, vestibular papillae of the vulva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven