Bijgewerkt op 17 juli 2024 door Simpto.nl
Wat is een papillair adenoom?
Een papillair adenoom is een zeldzaam, goedaardig gezwel in de papil van Vater. Hoewel dit gezwel van zichzelf goedaardig is er een kans dat deze kwaadaardig wordt. Een andere naam voor deze aandoening is adenoom van de papil van Vater.
Een papillair adenoom kan voorkomen als losstaande aandoening. In dat geval wordt wel gesproken van sporadisch papillair adenoom. Het kan ook voorkomen als onderdeel van familiaire adenomateuze polyposis of MUTYH-geassocieerde polyposis.
Sporadisch papillair adenoom komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen boven de 40 jaar. De meeste mensen zijn ouder dan 65 jaar op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Als de aandoening voorkomt als onderdeel van één van de bovengenoemd aandoeningen gebeurt dat juist vaak op jongere leeftijd.
Welke symptomen geeft het?
Aanvankelijk veroorzaakt een papillair adenoom helemaal geen klachten. Naarmate het gezwel groter wordt neemt de kans op klachten toe. De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen dan voorkomen:
- geelzucht
- gele verkleuring van het oogwit
- gelige huid
- pijn of een vervelend gevoel midden in de bovenbuik
- soms jeuk
- soms misselijkheid
- soms braken
- soms pijn rechtsboven in de buik
- soms bloed opbraken
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten en de bevindingen bij beeldvormend onderzoek. Bij beeldvormend onderzoek van de buik, bijvoorbeeld echoscopie of CT-scan, kunnen de galwegen verwijd zijn. De diagnose kan worden bevestigd met weefselonderzoek. Hiervoor dient een stukje weefsel uit het gezwel te worden verwijderd voor onderzoek door een patholoog.
Wat is de behandeling?
Omdat er een kans bestaat dat ze kwaadaardig worden worden papillaire adenomen meestal verwijderd. Dat kan soms via een kijkonderzoek (endoscopie). Als dat niet lukt kan het gezwel worden verwijderd met een operatie.
Engelse vertaling
ampullary adenoma, papillary adenoma
Verder lezen / Referenties
- P Chini, PV Draganov, ‘Diagnosis and management of ampullary adenoma: The expanding role of endoscopy‘, gepubliceerd in World Journal of Gastrointestinal Endoscopy van 16 december 2011; 3(12): pagina’s 241–247.