Paarse urinezaksyndroom

Bijgewerkt op 20 maart 2021

Wat is het paarse urinezaksyndroom?

Het paarse urinezaksyndroom is een fenomeen waarbij de zak waarin urine wordt opgevangen bij mensen met een blaaskatheter paars verkleurt. Het wordt soms ook met de engelse term purple urine bag syndrome aangeduid. Paarse urinezaksyndroom komt meestal voor bij mensen die, bijvoorbeeld vanwege urineretentie (blaasretentie), gedurende langere tijd een urinekatheter hebben. Het is een onschuldig fenomeen.

Wat is de oorzaak?

Het paarse-urinezaksyndroom wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën in de urine. Tryptofaan uit de voeding wordt in de darmen omgezet in indol. Indol wordt opgenomen vanuit de darm in de bloedbaan en vervolgens in de lever omgezet in indoxylsulfaat. Indoxylsulfaat wordt vervolgens in de urine uitgescheiden. Sommige bacteriën produceren het enzym indoxylsulfatase dat indoxylsulfaat omzet in de stoffen indigo (blauw van kleur) en indirubine (rood van kleur). Gecombineerd zorgen deze kleurstoffen voor de paarse verkleuring van de urine.

Voorbeelden van bacteriën die indoxylsulfatase aanmaken zijn Providencia stuartii, Klebsiella pneumoniae en Proteus mirabilis. Indirubine lost op in het plastic van de urinezak en indigokristallen hechten zich aan de binnenkant van de urinezak. De aandoening treedt op als er overgroei van de betreffende bacteriën in de darm is, of als deze bacteriën in de urine voorkomen. Dit laatste kan het geval zijn als de urinekatheter langere tijd aanwezig is

Engelse vertaling

purple urine bag syndrome, PUBS

Verder lezen / Referenties

  • S Rouweler & A Oosterveen, ‘Een paarse urinezak‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 18 maart 2021; 11: pagina 24.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven