Overvulling

Bijgewerkt op 12 juni 2021

Wat is overvulling?

Overvulling is een situatie waarbij zich te veel vocht in de bloedbaan bevindt. De medische naam voor overvulling is hypervolemie. Het tegengestelde van overvulling is ondervulling (hypovolemie). Hierbij bevindt zich te weinig vocht in de bloedbaan.

Welke oorzaken zijn er?

Veel voorkomende oorzaken van overvulling zijn hartfalen en nierfalen. Andere oorzaken zijn inname van te veel zout via de voeding en gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Overvulling kan ook ontstaan als iemand in het ziekenhuis wordt behandeld met een infuus. Er worden dan via een slangetje vocht en eventueel ook geneesmiddelen direct in de bloedbaan toegediend. Als de hoeveelheid vocht die inloopt te hoog wordt ingesteld, en/of veel natrium bevat, kan overvulling ontstaan.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie zal de arts proberen de onderliggende oorzaak te achterhalen, zodat deze behandeld kan worden. Daarnaast is het van belang om de overmaat van vocht in het lichaam te verwijderen. Dit kan met behulp van plaspillen (diuretica). Daarmee worden de nieren aangezet om meer urine te produceren, wat vervolgens uitgeplast wordt.

Synoniemen

overvuld, hypervolemie

Engelse vertaling

fluid overload, hypervolemia

Duitse vertaling

Flüssigkeitsüberbelastung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven