Ovariële hyperthecose

Bijgewerkt op 9 juni 2022

Wat is ovariële hyperthecose?

Ovariële hyperthecose is een aandoening van de eierstokken die leidt tot een toename van de aanmaak en uitscheiding van mannelijke geslachtshormonen (androgenen) bij de vrouw. Dit leidt tot het ontstaan van mannelijke kenmerken (virilisatie). De aandoening komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Het wordt gezien als een ernstige vorm van het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Bij ons zijn geen cijfers bekend over het voorkomen van ovariële hyperthecose. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Het kan echter ook voorkomen bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. Vrouwen met deze aandoening hebben vaak overgewicht (obesitas). Ook diabetes type 2 komt regelmatig voor.

Welke symptomen geeft het?

Vrouwen met ovariële hyperthecose hebben vaak symptomen die het gevolg zijn van een verhoogd testosteron gehalte in het bloed. Het gaat dan om symptomen als:

  • toegenomen beharing (hirsutisme)
  • puistjes in het gezicht (acne)
  • haaruitval van het mannelijke patroon
  • lager worden van de stem
  • gespierd uiterlijk

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van bloedonderzoek.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek is het testosteron gehalte vrijwel altijd flink verhoogd. Ook het insuline gehalte van het bloed kan verhoogd zijn. Er is vaak sprake van insulineresistentie.

Engelse vertaling

ovarian hyperthecosis, hyperthecosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven