Ouderdomsvlekken

Bijgewerkt op 20 januari 2023

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn egale lichtbruine vlekken op de huid. Soms zijn ze donkerder van kleur. Ze ontstaan op delen van de huid die regelmatig aan zonlicht blootstaan, zoals de handen en het gezicht. De vlekken ontstaan meestal op middelbare leeftijd en zijn zelf onschuldig. Soms kan een ouderdomsvlek echter kwaadaardig worden. Er ontstaat dan huidkanker op de plek van de ouderdomsvlek. Meestal veranderd de egale vlek in een meer grillig verkleurde plek.

Andere namen voor deze aandoening zijn levervlekken en zonnevlekken. De medische naam voor deze aandoening is lentigo solaris.

Wat is de oorzaak?

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is de huid minder goed in staat om te herstellen van zonlichtschade. Dit leidt tot een toename van het aantal melanine-producerende cellen in de huid (melanocyten). Zo ontstaan de donker gekleurde plekken die ouderdomsvlekken worden genoemd.

Volgens een andere theorie zouden de donkere vlekken worden veroorzaakt door ophoping van het bruine pigment lipofuscine. Met de toename van de leeftijd zijn de huidcellen minder goed in staat om dit pigment af te breken. Het gevolg is dat het zich ophoopt. Dit wordt uiteindelijk zichtbaar als een vlek.

Welke symptomen geeft het?

Ouderdomsvlekken zijn meestal lichtbruine vlekken. Soms echter zijn donkerder van kleur. Ze ontstaan op delen van de huid die regelmatig blootstaan aan zonlicht, zoals de handrug, het gezicht, de onderbenen en – bij kale mannen – de hoofdhuid.

Wat is de behandeling?

Behandeling is in principe niet nodig. Sommige mensen vinden de ouderdomsvlekken echter ontsierend en willen ze om cosmetische redenen laten behandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de vlekken te verwijderen. Dat kan met cryotherapie (bevriezen), laserbehandeling, of met middelen die de huid verbleken, zoals tretinoïne en hydroquinon.

Hoe voorkom je het?

Je kunt ouderdomsvlekken voorkomen door de huid te beschermen tegen zonlicht. Dat betekent consequent zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor smeren op delen van de huid die blootstaan aan zonlicht.

Synoniemen

Andere namen voor ouderdomsvlekken zijn levervlekken, zonnevlekken, lentigo solaris, lentigines solares, lentigo senilis, en lentigines seniles.

Engelse vertaling

liver spots, age spots, solar lentigo, lentigo senilis,, old age spots, senile freckles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven