Osteoom van de gehoorbeentjes

Bijgewerkt op 3 september 2023

Wat is een osteoom van de gehoorbeentjes?

Een osteoom van de gehoorbeentjes is een zeer zeldzaam, goedaardig gezwel van een gehoorbeentje. De gehoorbeentjes zijn heel kleine botjes in het middenoor. Ze zorgen voor de geleiding van geluid via het trommelvlies naar het binnenoor. We hebben zes gehoorbeentjes, drie in elk oor. Hoewel geen exacte cijfers bij ons bekend zijn wordt de aandoening jaarlijks in Nederland waarschijnlijk slechts enkele malen vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

Een osteoom van de gehoorbeentjes groeit vaak heel langzaam. In het begin zijn er daarom meestal geen klachten. Naarmate het botgezwelletje groeit neemt de kans op het ontstaan van symptomen toe. Meestal is dan sprake van gehoorverlies aan de kant van het aangetaste oor. Andere symptomen die kunnen optreden zijn een vol gevoel in het oor, oorsuizen, en afscheiding uit het oor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van symptomen, stemvorkproeven en kijkonderzoek van het oor (otoscopie). Om de diagnose te bevestigen is een CT-scan van het hoofd nodig.

Stemvorkproeven

De resultaten van de stemvorkproeven wijzen vaak op geleidingsslechthorendheid van het aangedane oor.

Otoscopie

Bij otoscopie kan een grillige, witte botwoekering achter het trommelvlies zichtbaar zijn.

CT-scan van het hoofd

Hierop is een botuitgroei van één van de gehoorbeentjes zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Als er niet of nauwelijks klachten zijn kan besloten worden niks te doen. Artsen spreken in dat geval van een expectatief beleid. Wel zal de aandoening dan met enige regelmaat gecontroleerd worden. Als er wel klachten zijn kan het botgezwelletje middels een operatie worden verwijderd. Een dergelijke ingreep wordt uitgevoerd door een KNO-arts.

Synoniemen

osteoom van het middenoor

Engelse vertaling

middle ear osteoma

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven