Ziekte van Thiemann

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is de ziekte van Thiemann?

De ziekte van Thiemann is een aandoening van de lange botjes van de hand, de zogenaamde falangen. Soms zijn ook de falangen van de voet aangetast. Er is sprake van een gestoorde bloedvoorziening van de groeischijven (epifyses) van de falangen. Dat kan leiden tot klachten als pijn aan de hand en zwelling van de hand. De aandoening gaat op den duur vaak vanzelf over. Soms kan het nodig zijn om te opereren.

De aandoening is genoemd naar de Duitse chirurg Dr H Thiemann. Hij beschreef de aandoening in 1909 als eerste. De medische naam voor de aandoening is osteonecrose van de epifysen van de falangen of osteochondrose van falangeale epifysen.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

De ziekte van Thiemann is een zeldzame aandoening. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomen, maar waarschijnlijk wordt deze diagnose slechts enkele keren per jaar in Nederland gesteld. De aandoening komt vooral voor bij kinderen en pubers. De aandoening komt vaak in families voor. Er is dan sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van de ziekte.

Synoniemen

osteonecrose van de epifysen van de falangen, aseptische necrose van falangeale epifysen, osteochondrose van falangeale epifysen

Engelse vertaling

avascular necrosis of phalangeal epiphyses

Duitse vertaling

Thiemann-Krankheit, Morbus Thiemann

Verder lezen / Referenties

  • H Thiemann ‘Juvenile epiphysenstörungen’, gepubliceerd in RöFo van 1909; 14: pagina’s 79–87.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven