Ziekte van Preiser

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is de ziekte van Preiser?

De ziekte van Preiser is een zeldzame aandoening waarbij het scheepsbeentje in de pols afsterft. De medische naam voor deze aandoening is osteonecrose van het os scafoïdeum of osteonecrose van het scafoïd.

De aandoening is genoemd naar de arts Dr Preiser. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1910.

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Preiser wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar het scheepsbeentje. Dit leidt tot afsterven van het scheepsbeentje. Waarom de bloedtoevoer vermindert wordt meestal niet duidelijk. Wel is eerder letsel aan de pols een risicofactor voor het krijgen van de ziekte van Preiser. Denk daarbij aan een gekneusde pols of een gebroken scheepsbeentje (scafoïdfractuur).

Welke symptomen geeft het?

De ziekte van Preiser kan tot de volgende klachten leiden:

  • pijn aan de pols
  • verminderde beweeglijkheid van het polsgewricht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Daarbij is een afwijkend scheepsbeentje zichtbaar.

Op de afbeelding hieronder een MRI-scan van de pols van een 12-jarige jongen met de ziekte van Preiser. Het scheepsbeentje ziet er onregelmatig uit en bevat een cyste.

ziekte van Preiser (osteonecrose van het scheepsbeentje)
bron: Roberto Schubert, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

De ziekte van Preiser wordt in eerste instantie vaak behandeld door de pols in te gipsen. Daarmee worden bewegingen van de pols voorkomen en kan het scheepsbeentje genezen. Dit lukt echter lang niet altijd waardoor vaak alsnog een operatie nodig is. Bij deze operatie wordt het scheepsbeentje verwijderd. Dit wordt scafoïdectomie genoemd. Het nadeel van deze operatie is dat de beweeglijkheid van de pols na de operatie verminderd zal zijn.

Synoniemen

osteonecrose van het os scafoïdeum, osteonecrose van het scafoïd, avasculaire van het os scafoïdeum, avasculaire necrose van het scafoïd, osteonecrose van het scheepsbeentje, morbus Preiser, M. Preiser

Engelse vertaling

Preiser disease, idiopathic avascular necrosis of the scaphoid, avascular necrosis of the scaphoid

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met de ziekte van Preiser (osteonecrose van het scheepsbeentje).

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven