Osteonecrose van sesambeentje

Bijgewerkt op 25 juli 2023

Wat is osteonecrose van een sesambeentje?

Osteonecrose van sesambeentjes is een niet zo vaak voorkomende aandoening waarbij sesambeentjes in de voet afsterven en kapot gaan. Dit leidt tot pijnklachten in de voorvoet. Sesambeentjes zijn kleine botjes bij de bal van de voet.

Osteonecrose van het sesambeentje werd in 1924 voor het eerst beschreven door Renander. Daarom wordt ook wel gesproken van de ziekte van Renander. Een andere naam voor deze aandoening is avasculaire necrose van sesambeentje.

Hoe vaak komt het voor?

Osteonecrose van een sesambeentje komt niet zo vaak voor. Bij ons zijn geen exacte cijfers bekend over hoe vaak het voorkomt. De aandoening komt vooral voor bij jonge vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies bekend waarom osteonecrose van het sesambeentje ontstaat. Wel is voorafgaand aan de aandoening regelmatig sprake van een verwonding of blessure aan de voet. De aandoening komt regelmatig voor bij sporters. Het gaat dan om sporter die bij wie de voorvoet zwaar wordt belast en/of de gewrichten tussen middenvoetsbeentjes en tenen worden overstrekt (hyperextensie van de metatarsofalangeale gewrichten). Denk daarbij aan sporten als atletiek en turnen. Verder is belasting van de voorvoet een risicofactor voor het ontstaan van de aandoening. Denk daarbij aan het lopen op schoenen met hoge hakken, langdurig staan, en het maken van lange wandelingen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • pijn aan de voorvoet (metatarsalgie), met name:
    • pijn aan de bal bij de grote teen (uiteinde van metatarsale I)
    • vooral als je je voet op de grond zet
    • vooral aan het einde van de afzetfase bij het lopen
    • kan leiden tot ontlasten van de voet, met als gevolg hinken
  • soms is er sprake van zwelling en roodheid bij de bal van de voet

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Dat kan zijn een rontgenfoto, een CT-scan, of een MRI-scan van de voet. Daarop zijn afwijkingen zichtbaar aan het sesambeentje in de voet. Het onderscheid met een vermoeidheidsfractuur van het sesambeentje kan lastig zijn.

Hieronder de rontgenfoto van de rechter voet van een 25-jarige man. In de cirkel is het aangetaste sesambeentje zichtbaar.

bron: Fazl Khademi, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

In eerste instantie wordt meestal conservatief behandeld. Daarmee wordt bedoeld dat wordt geprobeerd de klachten te verminderen zonder een operatie. De behandeling bestaat dan uit het vermijden van druk op het sesambeentje en gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen. Als dergelijke conservatieve maatregelen niet of onvoldoende werken zal een operatie worden overwogen.

Synoniemen

ziekte van Renander, avasculaire necrose van sesambeentje, osteochondrose van sesambeentje

Engelse vertaling

osteonecrosis of sesamoid bone, avascular necrosis of the sesamoids, avascular necrosis of the sesamoid bones

Verder lezen / Referenties


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met osteonecrose van een sesambeentje.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven