Osteonecrose van de knie

Bijgewerkt op 1 augustus 2023

Wat is osteonecrose van de knie?

Osteonecrose van de knie is een aandoening waarbij een deel van een bot van het kniegewricht afsterft. Dit veroorzaakt pijnklachten aan de knie en moeite met lopen. Door de afwijkingen aan het bot zal eerder slijtage van het kniegewricht (artrose van de knie) optreden.

Afhankelijk van welk bot is aangetast wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen:

 • osteonecrose van de distale femurcondyl – afsterven van het uiteinde van het dijbeen
  • osteonecrose van de mediale femurcondyl
  • osteonecrose van de laterale femurcondyl
 • osteonecrose van het tibiaplateau – osteonecrose van het bovenste deel van het scheenbeen

Osteonecrose van de knie komt meestal voor in het uiteinde van het dijbeen, aan de binnenkant van je knie (mediale femurcondyl). Het komt minder vaak voor aan de buitenzijde van je knie (laterale femurcondyl) of aan het platte uiteinde van het scheenbeen (tibiaplateau).

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Osteonecrose van de knie komt niet zo heel vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. In principe kan iedereen deze aandoening krijgen. Het komt echter vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Bij osteonecrose is de bloedtoevoer naar een deel van het bot afgenomen. Hierdoor zal het stuk but afsterven. Het gevolg is dat het bot stevigheid verlies en inzakt. Waarom de bloedtoevoer afneemt is vaak niet duidelijk. Wel zijn een aantal risicofactoren bekend, waaronder:

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • pijn aan de knie
  • pijn aan de binnenkant van de knie
  • knie niet goed kunnen belasten
  • pijn bij buigen en/of strekken van de knie
 • knie niet goed kunnen buigen en/of strekken (bewegingsbeperking van de knie)
 • dikke knie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Om de diagnose te bevestigen is beeldvormend onderzoek nodig. Op een MRI-scan van de knie zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

MRI-scan van de knie van een 25-jarige vrouw met osteonecrose van de knie – bron: Fabio Macori, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, geneesmiddelen en/of een operatie.

Geneesmiddelen

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) kunnen de pijn verlichten en zwelling verminderen. Het gaat dan om middelen als ibuprofen en naproxen.

Operatie

Meestal wordt in eerste instantie een kijkoperatie (artroscopie) van de knie gedaan. Hierbij kunnen loszittende stokjes worden verwijderd en het gewrichtsoppervlak worden afgevlakt. Soms is het nodig om (een deel van) het gewricht te vervangen door een kunstgewricht. Hiervoor is een gewone operatie nodig.

Synoniemen

avasculaire necrose van de knie

Engelse vertaling

osteonecrosis of the knee

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met osteonecrose van de knie.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven