Heupkopnecrose

Wat is heupkopnecrose?

Heupkopnecrose is een ernstige aandoening waarbij het bovenste uiteinde van het dijbeen (femur) afsterft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het gebruik van corticosteroïden. De medische naam voor heupkopnecrose is femurkopnecrose of osteonecrose van de femurkop.

Hoe vaak komt het voor?

Heupkopnecrose komt niet zo vaak voor. Jaarlijks wordt deze aandoening bij naar schatting 400-500 mensen in Nederland vastgesteld. De aandoening komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Welke oorzaken zijn er?

Heupkopnecrose kan veroorzaakt worden door gebruik van bepaalde geneesmiddelen, met name corticosteroïden. Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij mensen die in de afgelopen vijf jaar een gebroken heup hebben gehad. Ook bloedstollingsstoornissen en sikkelcelziekte geven een verhoogd risico op het krijgen van necrose van de heupkop.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met heupkopnecrose kunnen de volgende klachten hebben:

Wat is het beloop?

Heupkopnecrose kan leiden tot inzakken van de heupkop en ernstige beschadiging van het heupgewricht.

Wat is de behandeling?

Chirurgische decompressie kan in de vroege fase van heupkopnecrose leiden tot verlichting van de pijn en vertraging van het inzakken van de heupkop. Uiteindelijk zal bij de meeste mensen met deze aandoening een kunstheup worden ingezet.

Synoniemen

femurkopnecrose, necrose van de heupkop, osteonecrose van de femurkop

Engelse vertaling

femoral head necrosis, osteonecrosis of the femoral head, avascular necrosis of the femoral head

MEER WETEN OVER HEUPKOPNECROSE? WORD ABONNEE VOOR 15 EURO PER JAAR

Voordelen abonnement:

  • Volledige toegang tot 4.300+ artikelen op Simpto.nl
  • Stem mee op welke nieuwe onderwerpen worden toegevoegd aan Simpto.nl
  • Reageer op onderwerpen die jou interesseren

[sc_form id=70940]

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met heupkopnecrose.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven