Osteomalacie

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is osteomalacie?

Osteomalacie is een aandoening van het skelet waarbij de botten zachter worden. Botweefsel dankt zijn stevigheid aan mineralen als calcium en fosfaat. Als onvoldoende calcium en fosfaat in het bot worden ingebouwd kan osteomalacie ontstaan.

Wat is de oorzaak?

De ziekte wordt veroorzaakt doordat onvoldoende mineralen worden ingebouwd in het bot. Het gaat vooral om calcium en fosfaat. In principe kunnen alle oorzaken die leiden tot een verlaging van het calcium en fosfaat gehalte in het lichaam daarom leiden tot osteomalacie. De meest voorkomende oorzaak is een tekort aan vitamine D (vitamine D-deficiëntie). Vitamine D is namelijk van belang voor de opname van calcium vanuit de darm in het bloed.

Er zijn ook stofwisselingsziekten waarbij een tekort aan vitamine D, een verlaagd calcium gehalte (hypocalciëmie) en/of een verlaagd fosfaat gehalte in het bloed (hypofosfatemie) ontstaan. Deze – meestal zeldzame – aandoeningen kunnen ook leiden tot osteomalacie. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn geslachtsgebonden hypofosfatemie, syndroom van Fanconi, syndroom van Lowe en de ziekte van Wilson.

Welke symptomen geeft het?

Osteomalacie kan tot de volgende klachten leiden:

Engelse term

osteomalacia


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven