Osteoma cutis

Bijgewerkt op 21 augustus 2022

Wat is osteoma cutis?

Osteoma cutis is een zeldzame goedaardige aandoening waarbij gezwelletjes van bot in de huid of net daaronder ontstaan.

Wat is de oorzaak?

Osteoma cutis kan ontstaan ten gevolge van een verwonding, ontsteking, infectie of kanker. Dat is het geval bij ongeveer 85% van de mensen met deze aandoening. Als zo’n onderliggende oorzaak aanwezig is wordt gesproken van secundaire osteoma cutis. De meest voorkomende oorzaak bij de secundaire vorm is acne. Bij de overige 15% wordt geen onderliggende oorzaak gevonden. In dat geval wordt gesproken van primaire osteoma cutis.

Waarschijnlijk ontstaat het botweefsel bij osteoma cutis uit bindweefselcellen (fibroblasten) in de huid. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend. Mogelijk spelen bij sommige mensen afwijkingen in het DNA een rol.

Welke symptomen geeft het?

Osteoma cutis veroorzaakt harde bultjes in of net onder de huid. In principe kunnen de bultjes overal over het lichaam voorkomen, maar bij vrouwen komen ze vooral in het gezicht voor en bij mannen op de behaarde hoofdhuid. Andere plaatsen zijn onder andere de borsten, de billen, de armen en de benen. Heel soms komt de aandoening voor aan de slijmvliezen, bijvoorbeeld op de tong. In dat geval wordt wel gesproken van osteoma mucosae.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen invasieve behandelingen en niet+invasieve behandelingen. Bij invasieve behandelingen wordt het lichaam binnengedrongen, bij niet-invasieve behandelingen niet. Invasieve behandelingen zijn daarom meestal ingrijpender.

Engelse vertaling

osteoma cutis, cutaneous ossification

Verder lezen / Referenties

  • F Limaiem, SR Sergent, ‘Osteoma Cutis’, online publicatie National Library of Medicine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven