Osteochondritis dissecans knie

Bijgewerkt op 5 juli 2023

Wat is osteochondritis dissecans van de knie?

Osteochondritis dissecans van de knie is een aandoening waarbij stukjes kraakbeen in het kniegewricht los gaan zitten. Dat kan leiden tot klachten als pijn aan de knie, zwelling van de knie, en moeite om de knie volledige te strekken of te buigen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van osteochondritis dissecans van de knie is niet bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met beschadiging van het kraakbeen door zware belasting. Dat kan bijvoorbeeld door regelmatig springen, zoals bijvoorbeeld tijdens sporten (voetballen, vollebay, basketbal etc.).

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen met osteochondritis dissecans van de knie heeft klachten. Dat hangt af van het aantal en de grootte van de botfragmenten, en of deze los in het gewricht zitten.

De volgende klachten kunnen voorkomen:

 • Pijn aan de knie
 • Zwelling van de knie
 • Soms is een ‘knapje’ te voelen of te horen in de knie
 • Bewegingsbeperking van de knie
  • knie niet helemaal kunnen strekken
  • knie niet helemaal kunnen buigen
  • knie zit volledig ‘op slot’

Het komt regelmatig voor dat de klachten aan beide knieën tegelijk voorkomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan op grond van de symptomen, het lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek de diagnose stellen.

Lichamelijk onderzoek

Soms is er sprake van drukpijn op de gewrichtsspleet van de knie. Als er sprake is van losse kraakbeenstukjes in het kniegewricht kunnen ‘slotklachten’ soms door manipulatie van het kniegewricht worden opgeheven.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto zijn vaak afwijkingen aan de onderkant van het dijbeen zichtbaar. Dit deel van het dijbeen – ook wel de ‘femurcondyl’ genoemd – vormt de bovenkant van het kniegewricht.

osteochondritis dissecans knie
Bron: Dr Roberto Schubert

De diagnose kan worden bevestigd met een MRI-scan van de knie.

Hoe vaak komt het voor?

Osteochondritis dissecans van de knie komt regelmatig voor. Niet iedereen zal er echter mee naar de huisarts gaan. Soms zijn er namelijk weinig klachten of gaan de klachten vanzelf over.

Osteochondritis dissecans komt meestal voor bij kinderen van 8-15 jaar. Dan wordt ook wel gesproken van ‘juveniele osteochondritis dissecans’ (JOCD).

Soms komt osteochondritis dissecans ook voor bij volwassenen.

Wat is de behandeling?

Rust

In eerste instantie wordt meestal geadviseerd om rust te nemen. Dat betekent dat sporten wordt afgeraden. Of dat een aangepast trainingsschema moet worden gevolgd waarbij de knieën niet zwaar worden belast. Dus niet hardlopen en sprinten.

Gips

Soms zal de arts besluiten om de knie in te gipsen.

Operatie

Als rust en gips niet of onvoldoende helpen kan een operatie uitkomst bieden. Ook als de aandoening ertoe leidt dat de knie ‘op slot’ gaat zitten wordt vaak besloten te opereren.

Er zijn drie verschillende operaties mogelijk:

 • Fixatie van losse kraakbeen/botdeeltjes: hierbij worden losse stukjes kraakbeen/bot vastgezet;
 • Transplantatie van kraakbeencellen: hierbij worden kraakbeencellen van iemand anders of eigen bot- en kraakbeencellen worden ingebouwd in het gat dat ontstaan is in het gewrichtsoppervlak;
 • Microfracturering: hierbij wordt het bot onder het kapotte kraakbeen kapot gemaakt; het lichaam zal als reactie hierop bindweefsel gaan aanmaken; het bindweefsel vult vervolgens het gat dat ontstaan is op.

Wat is het beloop?

Losse kraakbeendeeltjes kunnen ervoor zorgen dat het oppervlakte van het kniegewricht beschadigd raakt. Op den duur kan dat leiden tot slijtage van het kniegewricht.

Engelse vertaling

osteochondritis dissecans of the knee


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 december 2017


Synoniemen voor osteochondritis dissecans knie zijn ‘OCD knie’ en ‘OCD van de knie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven