Oorsmeerprop

Bijgewerkt op 6 december 2021

Wat is een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop is een ophoping van oorsmeer in de gehoorgang. Dit kan leiden tot klachten als jeuk in het oor, slechter horen en oorsuizen. De medische term voor een oorsmeerprop is cerumenprop.

Wat is de oorzaak?

Een oorsmeerprop ontstaat als oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang. Normaal gesproken beweegt oorsmeer zich langzaam richting de uitgang van de gehoorgang. Door af en toe in ons oor te wrijven wordt steeds een klein beetje oorsmeer verwijderd. In de gehoorgang vormt zich weer nieuw oorsmeer zodat er een proces is waarbij het oorsmeer langzaam wordt ververst.

Als oorsmeer niet langs de normale weg kan worden afgevoerd kan een oorsmeerprop ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het regelmatig gebruiken van wattenstaafjes. Hoewel wattenstaafjes juist worden gebruikt om het oor schoon te maken zijn ze vaak de oorzaak van het ontstaan van oorsmeerproppen. Gebruik ervan leidt er namelijk toe dat het oorsmeer verder in het oor wordt geduwd.

Verder kan een oorsmeerprop ontstaan als de aanmaak van oorsmeer toeneemt. Dit kan voorkomen als de oren vaak met zeep worden gewassen.

Welke symptomen geeft het?

Een oorsmeerprop kan de volgende klachten geven:

  • jeuk in het oor
  • slechter horen
    • je hoort dingen doffer dan normaal
  • vol gevoel in het oor
  • oorsuizen

Doordat de prop het oor afsluit neemt de kans op infectie van de uitwendige gehoorgang (otitis externa) toe.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal met een otoscoop (‘oorkijker’) in het oor kijken. Daarbij is de oorsmeerprop direct zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Wat kun je zelf doen?

Propjes oorsmeer kunnen zachter gemaakt worden door enkele dagen te druppelen met slaolie of amandelolie. Ook kan lauw water gebruikt worden. Daarna kun je proberen het oor met de douchekop en warm water schoon te spoelen. Er zijn ook speciale producten op de markt voor het schoonhouden van de uitwendige gehoorgang, zoals Oroclean en Earex.

Als het niet lukt om zelf de prop te verwijderen kun je een afspraak maken met de huisarts.

Wat kan de arts doen?

De arts kan het oor uit (laten) spuiten of handmatig de oorsmeerprop verwijderen.

Oren uitspuiten

De arts (of doktersassistente) kan het oor uitspuiten. Hierbij wordt met een grote spuit lauw water tegen de achterkant van de gehoorgang gespoten. Hierdoor komt de oorsmeerprop meestal los. De patiënt wordt gevraagd om een bekken onder het oor te houden. Daar kan het water vanuit het oor inlopen. Vaak moet meerdere keren worden gespoten voordat de prop loskomt. Als de oorsmeerprop niet vanzelf uitgespoeld wordt kan het nodig zijn deze met een pincet te verwijderen. Het uitspuiten van oren mag alleen worden gedaan als het trommelvlies intact is. Anders kan een infectie in het middenoor ontstaan.

Handmatig verwijderen

Handmatig verwijderen van de prop gebeurt meestal tijdens spiegelen van de gehoorgang. Hierbij is de prop goed zichtbaar. Met een lepeltje of lusje kan deze vervolgens worden verwijderd.

Hoe voorkom je het?

Maak de oren schoon met water, niet met zeep. Dit vermindert de aanmaak van oorsmeer.

Engelse vertaling

wax blockage, ear impaction, cerumen impaction, ear blockage, blockage of the ear canal with cerumen (earwax)

Synoniemen

Andere namen voor oorsmeerprop zijn prop in het oor, overmatig oorsmeer, overmatig cerumen, verstopt oor, oorprop, prop van oorsmeer en cerumenprop.

Wat is het beloop?

Een oorsmeerprop is goed te behandelen. Het kan echter voorkomen dat het weer terugkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven