Bijgewerkt op 4 juli 2018
Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet is een lichtrode vlek in de nek, of soms ook elders, die vanaf de geboorte aanwezig is. Het is een zogenaamde ‘geboortevlek’, een onschuldige huidaandoening die bij pasgeboren baby’s zichtbaar wordt.
Andere geboortevlekken zijn de aardbeienvlek, de mongolenvlek en de wijnvlek.
De medische naam voor een ooievaarsbeet is ‘nevus van Unna’.
Hoe vaak komt ’t voor?
Ooievaarsbeten komen heel vaak voor. Naar schatting 30-40% van de pasgeboren baby’s heeft er één of soms zelfs meerdere.
Bij wie?
Ooievaarsbeten komen voor bij pasgeboren baby’s.
Oorzaak ooievaarsbeet
Ooievaarsbeten worden veroorzaakt doordat de kleine bloedvaatjes in de huid iets uitgezet zijn. Er stroomt dan meer bloed door het betreffende deel van de huid. Hierdoor kleurt de huid ter plekke wat roder dan de omliggende huid.
Symptomen ooievaarsbeet
Ooivaarsbeten zijn zichtbaar als lichtrode vlekken of vlekjes in de nek of soms ook op het voorhoofd of rond de ogen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De huisarts of kinderarts zal direct aan het aspect en de lokatie zien dat het om een ooievaarsbeet gaat. Mocht er twijfel zijn dan kan een huidbiopsie genomen worden. Dit is in de praktijk echter vrijwel nooit nodig.
Behandeling ooievaarsbeet
Ooivaarsbeten zijn onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Soms wordt vanwege kosmetische redenen wel behandeld.
Wat kan ik zelf doen?
Behalve de vlek camoufleren met een huidcrème kun je zelf niets doen.
Wat kan de arts doen?
Het is mogelijk om de vlek met behulp van laserbehandeling te verbleken of helemaal te verwijderen. Dit is een behandeling die door d huidarts (dermatoloog) wordt uigevoerd.
Beloop en prognose
Meestal zullen ooievaarsbeten op den duur lichter van kleur worden en op den duur helemaal verdwijnen. Dit kan maanden tot soms jaren duren. In zo’n 20% van de gevallen zal de vlek niet verdwijnen en dus levenslang zichtbaar blijven.