Elleboog uit de kom

Bijgewerkt op 10 november 2023

Wat is een ‘elleboog uit de kom’?

Een elleboog uit de kom is een ontwrichting van het ellebooggewricht.

Het ellebooggewricht wordt gevormd door de het spaakbeen (radius) van de onderarm en het opperarmbeen (humerus). Om het gewricht zitten kapselbandjes die de botten op hun plaats moeten houden. Bij een ontwrichting raken deze kapselbandjes beschadigd zodat het spaakbeen ten opzichte van het opperarmbeen kan verplaatsen.

De medische term voor elleboog uit de kom is elleboogluxatie, of dislocatie van het ellebooggewricht.

Hoe vaak komt ’t voor?

Jaarlijks komen in Nederland ruim 1.000 elleboogluxaties voor.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een ontwrichting van de elleboog is meestal een val op de uitgestrekte arm.

Welke symptomen geeft het?

Een ontwrichting van de elleboog kan leiden tot de volgende klachten:

  • pijn aan de elleboog
  • afwijkende stand van het ellebooggewricht
  • moeite met buigen en strekken van de arm in de elleboog
  • tintelend of prikkelend gevoel in de hand en/of de vingers
  • doof of slapend gevoel in de hand en/of de vingers

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zal de arts zien dat de stand van het ellebooggewricht afwijkend is. Hierdoor ontstaat het vermoeden van een ontwrichting van het ellebooggewricht. Een röntgenfoto zal vervolgens de diagnose bevestigen.

elleboog uit de kom
elleboog uit de kom

Soms zal een CT-scan worden gemaakt om te beoordelen wat er precies kapot is in het ellebooggewricht en om te bepalen of er nog andere letsels zijn.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie zal geprobeerd worden om een ontwrichting van het ellebooggewricht zonder operatie te ‘zetten’. Dit wordt ‘gesloten repositie’ of ‘onbloedige repositie’ genoemd. Onder lokale verdoving wordt geprobeerd om het spaakbeen weer op z’n plaats te duwen ten opzichte van het opperarmbeen.

Als een gesloten repositie niet lukt kan de ontwrichting worden hersteld met een operatie. Dit wordt ‘open repositie’  of ‘bloedige repositie’ genoemd.

Na het zetten van het ellebooggewricht wordt meestal opnieuw een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de stand van het ellebooggewricht goed is.

Om te voorkomen dat de elleboog opnieuw uit de kom raakt wordt soms een bovenarmgips aangelegd. Het gips blijft een aantal weken zitten. Daarna moet het ellebooggewricht langzaamaan weer ‘gemobiliseerd’ worden. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Beloop en prognose

Soms gaat een elleboogluxatie gepaard met een breuk van de kop van het spaakbeen (radiuskopfractuur) of van de ellepijp (ulna). In dat geval wordt gesproken van een ‘complexe elleboogluxatie’. Dit in tegenstelling tot een ‘simpele elleboogluxatie’ waarbij geen botbreuk aanwezig is.

Behandeling met een bovenarmgips leidt vaak tot stijfheid en/of langdurige beperking van de functie van het ellebooggewricht. Daarom wordt tegenwoordig ook regelmatig zonder gips behandeld. Dat bevordert de beweeglijkheid van het ellebooggewricht op de langere termijn.

Verder lezen / Referenties

  • D den Hartog, ‘Elleboogluxatie: snel oefenen voor beste resultaat’ gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2015: pagina 1222-1226.

Synoniemen

elleboogluxatie, elleboog luxatie, luxatie elleboog, ontwrichting elleboog, elleboog ontwrichting, elleboogontwrichting, ontwrichte elleboog, subluxatie elleboog, subluxatie van het radiuskopje, elleboog uit kom

1 gedachte over “Elleboog uit de kom”

  1. laatst toen ik op school mijn tas op wou tillen en op mijn stoel wou zetten voelde ik mijn elleboog de verkeerde kant op buigen. ik ben hypermobile dus is dat wel een beetje normaal als je elleboog een beetje overstrekt is maar nu voelde het heel erg verkeerd. nu twee dagen later voel ik het nog steeds. toen het gebeurde stak er een bot uit bij mijn elleboog, maar toen ik het probeerde te buigen ging het bot weer normaal zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven