Ontwrichte kaak

Bijgewerkt op 10 november 2023

Wat is een ontwrichte kaak?

Een ontwrichte kaak is een aandoening waarbij het kopje van de onderkaak bij het oor verschoven is ten opzichte van het slaapbeen (os temporale) van de schedel. De medische naam voor een kaakontwrichting is kaakluxatie of temporomandibulaire dislocatie.

Het kaakgewricht (temporomandibulaire gewricht) zit net voor het oor. Het verbindt de bovenkant van de onderkaak met een deel van de schedel dat het slaapbeen (os temporale) genoemd wordt. Bij een ontwrichting van de kaak verschuift de onderkaak ten opzichte van het slaapbeen. Dit kan aan een kant gebeuren, maar het kan ook beiderzijds (zowel links als rechts) gebeuren.

Wat is de oorzaak?

Een kaakontwrichting wordt meestal veroorzaakt door verwonding aan het gezicht, bijvoorbeeld door een val, een verkeersongeval of een slag op de kaak. Soms komt het voor door het wijd openen van de mond, bijvoorbeeld door gapen, of tijdens een tandheelkundige ingreep.

Welke symptomen geeft het?

Een ontwrichte kaak kan de volgende klachten geven:

  • pijn voor het oor
  • onderkaak niet goed kunnen bewegen
    • mond niet goed kunnen openen
    • niet goed kunnen eten
    • niet goed kunnen praten
  • scheve stand van de onderkaak
  • moeite met slikken

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan soms direct zien dat er sprake is van een ontwrichte kaak. Bij lichamelijk onderzoek kan de arts de ontwrichting van het temporomandibulaire gewricht vaak voelen. Beeldvormend onderzoek, zoals een rontgenfoto van de kaak, bevestigt de diagnose.

Wat is de behandeling?

Een ontwrichte kaak wordt behandeld door de kaak te reponeren (weer in de juiste positie te manipuleren). Dat gebeurt meestal onder verdoving en na het geven van spierverslappende middelen. Deze laatste middelen helpen de spieren rondom het kaakgewricht te verslappen, zodat het reponeren makkelijker gaat. Soms is een operatie nodig om de kaak weer op z’n plaats te zetten.

Na het reponeren van de kaak is het van belang om deze met behulp van verband op z’n plaats te houden. Dit voorkomt dat het kaakgewricht opnieuw ontwricht. Verder is het gedurende een maand na de repositie van belang de mond niet wijd te openen.

Synoniemen

kaakontwrichting, ontwrichting van de kaak, ontwrichte kaak, kaakluxatie, kaakdislocatie,
ontwrichting van de onderkaak, temporomandibulaire dislocatie, temporomandibulaire luxatie, ontwrichting van het temporomandibulaire gewricht

Engelse vertaling

jaw dislocation, dislocated jaw, temporo-mandibular joint dislocation, temporomandibular joint dislocation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven