Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis

Bijgewerkt op 2 september 2023

Wat is acute necrotiserende ulceratieve gingivitis?

Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis (ANUG) is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die leidt tot afsterven van tandvlees aan de randen van tanden en kiezen.

Wat is de oorzaak?

Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis wordt veroorzaakt door een infectie met bepaalde bacterien, waaronder soorten als Prevotella, Fusobacterium, Borrelia en/of Treponema. Een slechte mondhygiëne verhoogt de kans op het krijgen van de aandoening. Andere risicofactoren voor het krijgen van deze aandoeningen zijn roken, ondervoeding, stress, en een verminderde weerstand, zoals bijvoorbeeld bij mensen met een HIV-infectie.

Welke symptomen geeft het?

Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:

Soms breiden de klachten zich uit naar andere delen van het slijmvlies in de mond en/of de keel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en ziekteverschijnselen. Bloedonderzoek en bacteriologisch onderzoek kunnen de diagnose ondersteunen. Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde ontstekingswaarden meestal verhoogd. Bij bacteriologisch onderzoek wordt met een wattenstaafje over het aangetaste tandvlees geveegd. Hierbij wordt een klein beetje aangetast weefsel verkregen. Dit kan vervolgens in een laboratorium gekweekt worden op een voedingsbodem. Daarbij zullen vaak bacterien groeien die in verband worden gebracht met deze aandoening.

Wat is de behandeling?

Acute necrotiserende ulceratieve gingivitis wordt behandeld door een mondchirurg. Deze zal afgestorven tandvlees verwijderen. Tegen de pijn worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Als de aandoening zich buiten het tandvlees heeft uitgebreid kan een antibioticum worden voorgeschreven. Meestal is dat metronidazol. Om te voorkomen dat de aandoening opnieuw optreedt is verbetering van de mondhygiene van belang.

Zonder behandeling kan de aandoening zich uitbreiden. Hierdoor kan necrotiserende stomatitis ontstaan, of zelfs noma (cancrum oris).

Synoniemen

Plaut-Vincent gingivitis, gingivitis van Plaut-Vincent

Engelse vertaling

acute necrotizing ulcerative gingivitis, ANUG, necrotizing ulcerative gingivitis, necrotizing ulcerative periodontitis, trench mouth, gingivitis of Plaut-Vincent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven