Ontstoken tandvlees

Bijgewerkt op 21 december 2022

Oorzaak ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees ontstaat meestal door tandplak. Tandplak ontstaat als het gebit niet goed gepoetst wordt. Etensresten blijven dan achter tussen de tanden en kiezen. Hierin kunnen makkelijk bacteriën groeien, en ontstaat een pasteuze laag op en rond de tanden: ’tandplak’. Tandplak wordt op den duur tandsteen.

ontstoken tandvlees
ontstoken tandvlees met tandplak en tandsteen (bron: Wikipedia)

De medische term voor een ontsteking van het tandvlees is ‘gingivitis’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘acute gingivitis’ en een ‘chronische gingivitis’. Chronisch ontstoken tandvlees kan op den duur leiden tot aantasting van het weefsel en kaakbeen rondom de tanden. Dit wordt ‘parodontitis‘ genoemd.

Verhoogd risico op tandvleesontsteking

Zwangere vrouwen hebben door de hormonale veranderingen een verhoogde kans op het krijgen van een ontsteking van het tandvlees. Dan wordt wel gesproken van ‘zwangerschapsgingivitis‘.

Ontsteking van het tandvlees zal ook sneller ontstaan bij mensen die bepaalde aandoeningen hebben. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn:

Daarnaast is ook van bepaalde geneesmiddelen bekend dat ze de kans op het krijgen van tandvleesontsteking verhogen. Voorbeelden zijn:

Hoe vaak komt ’t voor?

Ontstoken tandvlees komt zeer vaak voor. De meeste mensen krijgen er tijdens hun leven wel eens mee te maken. Bij sommige wordt het chronisch: er is dan sprake van een aanhoudende tandvleesontsteking.

Welke klachten geeft tandvleesontsteking?

Ontstoken tandvlees leidt vaak tot:

Complicaties

Als tandvleesontsteking langere tijd bestaat kunnen diepere weefsels, waaronder het kaakbot, aangetast raken. Dit wordt ‘parodontitis’ genoemd. Parodontitis leidt ertoe dat tanden en/of kiezen minder stevig bevestigd zijn in het kaakbot, en geeft dan aanleiding tot loszittende tanden en kiezen.

Behandeling ontstoken tandvlees

Behandeling van tandvleesontsteking bestaat uit het verwijderen van tandplak en tandsteen.

Hoe voorkom ik tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking kan meestal worden voorkomen door het gebit dagelijks goed te reinigen. Goede reiniging van het gebit bestaat uit (1) spoelen van het gebit met water na het eten van zoete waren, (2) dagelijks minimaal twee keer het gebit gedurende minimaal twee minuten poetsen, en (3) regelmatig flossen of raggen van het gebit.

Engelse term

inflammation of the gums, gingivitis

ICD10-code

K05.0 (acute tandvleesontsteking), K05.1 (chronische tandvleesontsteking)

Synoniemen

tandvleesontsteking, gingivitis, ontstoken tandvlees, ontsteking tandvlees, ontsteking van het tandvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven