Ontstoken hartzakje

Wat is een ontstoken hartzakje (pericarditis)?

Een ontstoken hartzakje is een ontsteking van het vlies dat rondom het hart zit. Dit vlies wordt ‘pericard’ genoemd. De medische term voor een ontsteking van het hartzakje is daarom ‘pericarditis’.

Welke oorzaken zijn er?

Ontsteking van het hartzakje kan op verschillende manieren ontstaan. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. In dat geval wordt gesproken van respectievelijk een ‘bacteriële pericarditis’ of een ‘virale pericarditis’.

Er zijn echter vele aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot een ontsteking van het hartzakje. Hieronder een overzicht. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een ontsteking van het hartzakje krijgen.

Welke symptomen geeft het?

Een ontstoken hartzakje kan leiden tot de volgende klachten:

 • pijn op de borst
  • wordt erger bij platliggen
  • wordt minder bij zitten en vooroverbuigen

Complicaties

Ontsteking van het hartzakje kan leiden tot ophoping van vocht in het hartzakje. Als deze ophoping van vocht steeds verder toeneemt zal het hartzakje steeds strakker gespannen staan. De druk in het hartzakje zal toenemen. Door deze verhoogde druk wordt het voor het harts steeds moeilijker om te pompen. Dit leidt tot een toestand die ‘harttamponade‘ wordt genoemd. Harttamponade is een ernstige aandoening omdat het leidt tot een slechte werking van het hart (hartfalen).

Synoniemen

Andere namen voor ontstoken hartzakje zijn ontsteking hartzakje, hartzakje ontsteking, pericarditis, ontsteking van het hartzakje, en pericardontsteking.

Engelse vertaling

pericarditis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2017

1 Comment

 1. Veerle Heymans
  26/07/2017 @ 17:29

  Ik heb momenteel een ontsteking van het hart zakje. Ook longontsteking.geneest traag….en doet pijn, krampen, spanning rond borstkas ,ribben, steken linkerkant….hopelijk dat het vlug geneest

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *