Ontstoken hartzakje

Bijgewerkt op 18 juli 2023

Wat is een ontstoken hartzakje (pericarditis)?

Een ontstoken hartzakje is een ontsteking van het vlies dat rondom het hart zit. Dit vlies wordt ‘pericard’ genoemd. De medische term voor een ontsteking van het hartzakje is daarom ‘pericarditis’.

Welke vormen zijn er?

Constrictieve pericarditis

Hierbij is het hartzakje verdikt en stugger dan normaal. Het gevolg is dat het hart niet goed kan bewegen in het hartzakje. Hierdoor wordt het moeilijker voor het hart om bloed door het lichaam te pompen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over constrictieve pericarditis.

Syndroom van Dressler

Een speciale vorm van pericarditis is het syndroom van Dressler. Hierbij ontstaat een ontsteking van het hartzakje na beschadiging van het hart en/of het hartzakje, bijvoorbeeld door een hartaanval of ingreep aan het hart.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over het syndroom van Dressler.

Welke oorzaken zijn er?

Ontsteking van het hartzakje kan op verschillende manieren ontstaan. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. In dat geval wordt gesproken van respectievelijk een ‘bacteriële pericarditis’ of een ‘virale pericarditis’.

Er zijn echter vele aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot een ontsteking van het hartzakje. Hieronder een overzicht. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een ontsteking van het hartzakje krijgen.

Welke symptomen geeft het?

Een ontstoken hartzakje kan leiden tot de volgende klachten:

 • pijn op de borst
  • wordt erger bij platliggen
  • wordt minder bij zitten en vooroverbuigen

Complicaties

Ontsteking van het hartzakje kan leiden tot ophoping van vocht in het hartzakje. Als deze ophoping van vocht steeds verder toeneemt zal het hartzakje steeds strakker gespannen staan. De druk in het hartzakje zal toenemen. Door deze verhoogde druk wordt het voor het harts steeds moeilijker om te pompen. Dit leidt tot een toestand die ‘harttamponade‘ wordt genoemd. Harttamponade is een ernstige aandoening omdat het leidt tot een slechte werking van het hart (hartfalen).

Synoniemen

Andere namen voor ontstoken hartzakje zijn ontsteking hartzakje, hartzakje ontsteking, pericarditis, ontsteking van het hartzakje, en pericardontsteking.

Engelse vertaling

pericarditis

2 gedachten over “Ontstoken hartzakje”

 1. Veerle Heymans

  Ik heb momenteel een ontsteking van het hart zakje. Ook longontsteking.geneest traag….en doet pijn, krampen, spanning rond borstkas ,ribben, steken linkerkant….hopelijk dat het vlug geneest

  1. Hallo,
   Ik heb (droge) pericarditus opgelopen na een relatief korte periode gebruik dostinex/cabergoline. Inmiddels duurt dit 8 maanden en een verbetering zit er vooralsnog niet in. Alles geprobeerd, rust sport ontstekings remmende pijnstillers colchicine noem t maar op. Ik wordt er gek van. De cardioloog geeft geen duidelijke diagnose en van enige begeleiding is ook geen sprake. Mijn leven staat op instorten de klachten zijn heftig en nemen toe.
   Veerle, ben jij er vanaf gekomen? Of loop je nog steeds met klachten? Wat zijn jou ervaringen met de medici in deze?

   Ik hoop van je te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven