Ontsteking SI-gewricht

Bijgewerkt op 2 november 2022

BeschrijvingOntsteking van het sacro-iliacale gewricht. Dat is het gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en het darmbeen van het bekken (os ilium). De medische term voor deze aandoening is sacro-iliïtis.
SymptomenDe volgende klachten kunnen voorkomen: Pijnlaag in de rug, soms in de heup, lies of buiksoms uitstraling langs de achterkant van het been naar het onderbeen of de voet.Koorts
OorzaakOnderscheid wordt gemaakt tussen sacro-iliitis die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich via de bloedbaan verspreid (= septische vorm) en een vorm die voorkomt als onderdeel van andere ziekten (= chronische of reactieve vorm), zoals de ziekte van Bechterew. De septische vorm is zeldzamer dan de reactieve vorm en kan voorkomen bij drugsverslaafden, na bacteriële infectie van een wond of tijdens de zwangerschap als het sacro-iliacale gewricht overbeweeglijk is. Deze vorm wordt meestal veroorzaakt door een infectie met stafylokokken of streptokokken.
Onderzoek door de artsLichamelijk onderzoek: De arts zal onderzoeken of het gewricht pijnlijk is bij lokale druk en bij overstrekken van de heup in buikligging. Is er sprake van septische sacro-iliitis dan dient te worden gezocht naar een infectie elders als bron van de ziekte, bijvoorbeeld een infectie van de huid, de mond-keelholte of de urinewegen.

Bloedonderzoek: laat een sterk verhoogde bezinking zien, en een vehoogd aantal witte bloedcellen met linksverschuiving. In geval van septische sacro-iliitis zal een kweek van het bloed worden gedaan om te kijken welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. Dit is belangrijk om te weten voor het instellen van de juiste behandeling.

Röntgenonderzoek: Een Röntgenfoto van het bekken laat een verdichting zien ter hoogte van het sacro-iliacale gewricht. Dit is echter pas na enkele weken zichtbaar.

Botscintigrafie: Botscintigrafie laat, in tegenstelling tot een röntgenfoto, al één tot twee dagen na het beginnen van de klachten afwijkingen zien.

Gewrichtspunctie: Soms zal een punctie van het gewricht noodzakelijk zijn om de diagnose te kunnen stellen.
Welke arts?Internist, reumatoloog
BehandelingDe behandeling van een ontsteking van het SI-gewricht bestaat uit bedrust en het behandelen van de onderliggende oorzaak. Bij septische sacro-iliitis moeten antibiotica de infectie bestrijden. In eerste instantie zal een breedspectrum antibioticum worden gegeven. Als de uitslag van de bloedkweek bekend is kan het antibioticum gekozen worden dat het beste de gevonden bacterie bestrijdt. Bij reactieve sacro-iliitis moet het onderliggende ziektebeeld worden behandeld.
Medische vaktermsacro-iliïtis
Engelse termsacroiliitis, infection of the sacroiliac joint
Synoniemen ontsteking van het SI-gewricht, ontstoken SI-gewricht, sacro-iliïtis
Verder lezen / Referenties 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven