Ontsteking evenwichtsorgaan

Bijgewerkt op 14 juni 2024

Wat is een ontsteking van het evenwichtsorgaan?

Een ontsteking van het evenwichtsorgaan is een regelmatig voorkomende aandoening waarbij het evenwichtsorgaan in het binnenoor ontstoken raakt. Meestal gebeurt dit door een infectie van de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld een verkoudheid. De medische naam voor ontsteking van het evenwichtsorgaan is labyrintitis. Een ontsteking van de evenwichtszenuw heet neuritis vestibularis.

Wat is de oorzaak?

Een ontstoken evenwichtsorgaan wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen. Denk hierbij aan een verkoudheid of griep.

Welke symptomen geeft het?

Ontsteking van het evenwichtsorgaan leidt vaak tot draaiduizeligheid (vertigo) en misselijkheid, soms met overgeven. Ook kan het gehoor verminderd zijn. Je kunt je door de klachten zo ellendig voelen dat je denkt dood te gaan. Onbehandeld kunnen de klachten, in wisselende mate, weken blijven bestaan.

Wat is de behandeling?

Een ontstoken evenwichtsorgaan gaat meestal binnen enkele weken vanzelf over. Er zijn geen geneesmiddelen die speciaal gericht zijn tegen een ontstoken evenwichtsorgaan. Wel kan de arts antibiotica voorschrijven als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie door een bacterie. Dit is echter lang niet altijd het geval. De meeste ontstekingen worden namelijk veroorzaakt door een virale infectie. Als misselijkheid op de voorgrond staat kan de arts geneesmiddelen tegen misselijkheid (anti-emetica) voorschrijven.

Synoniemen

Andere namen voor ontsteking evenwichtsorgaan zijn ontsteking van het evenwichtsorgaan, labyrintitis, labyrinthitis, vestibulitis, ontsteking binnenoor, ontstoken evenwichtsorgaan, ontsteking evenwichtszintuig en ontstoken evenwichtszintuig.

1 gedachte over “Ontsteking evenwichtsorgaan”

  1. Ik neem aan dat de ontsteking kan weerkeren of misschien zelfs helemaal niet weg is gegaan. Klopt een of misschien beide beweringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven