Ontsteking baarmoedermond

Bijgewerkt op 25 april 2024

Wat is het?

Bij een ontsteking van de baarmoedermond is het uiteinde van de baarmoeder dat boven in de vagina ligt ontstoken. Dit geeft vaak geen klachten, maar soms kan het leiden tot klachten als abnormale afscheiding uit de vagina en/of pijn tijdens seks. Een ontstoken baarmoedermond kan meestal goed worden behandeld met antibiotica. De medische naam voor een ontsteking van de baarmoedermond en/of baarmoederhals is cervicitis.

Hoe vaak komt het voor?

Ontsteking van de baarmoedermond komt vaak voor. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de vrouwen er gedurende het leven mee te maken krijgt.

Bij wie komt het voor?

In principe kunnen alle vrouwen een ontsteking van de baarmoedermond krijgen. De kans op het krijgen van de aandoening is echter verhoogd bij vrouwen die seks hebben met meerdere partners, en bij vrouwen die zelf wel eens een geslachtsziekte hebben gehad of die een partner hebben die wel eens een geslachtsziekte heeft gehad.

Verder kan gebruik van tampons of het gebruik van een pessarium de kans op een baarmoedermondontsteking verhogen.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt ontsteking van de baarmoedermond en/of baarmoederhals veroorzaakt door infectie met een bacterie of een andere ziekteverwekker. Veel voorkomende ziekteverwekkers zijn Chlamydia, Neisseria gonorrhoea (verwekker van gonorroe), herpes simplex virus type 2 (HSV-2), Trichomonas, en Mycoplasma.

Verder kan cervicitis worden veroorzaakt door chemische of mechanische irritatie van de baarmoedermond, zoals bijvoorbeeld:

  • gebruik van tampons
  • gebruik van pessarium
  • gebruik van spermicide (zaaddodende) middelen
  • condooms (met name bij overgevoeligheid voor latex)

Ten slotte kunnen allergien en bestraling (radiotherapie) leiden tot ontsteking van de baarmoedermond.

Welke symptomen geeft het?

Ontsteking van de baarmoedermond geeft niet altijd klachten. Als dat wel het geval is kan sprake zijn van:

Is het besmettelijk?

Ontsteking van de baarmoedermond die wordt veroorzaakt door micro-organismen is meestal besmettelijk. Daarom wordt aangeraden om geen seks te hebben totdat je, na behandeling, minimaal een week geen klachten hebt gehad.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door middel van inwendig onderzoek. Tijdens inwendig onderzoek kan de arts de baarmoedermond bekijken. Deze is vaak felrood verkleurd en kan afscheiding, bloed en/of of pus bevatten. Aanvullend onderzoek van de afscheiding kan worden ingezet om de ziekteverwekker te achterhalen.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Meestal wordt de aandoening veroorzaakt door een ziekteverwekker die gevoelig is voor antibiotica.

Engelse vertaling

cervicitis, inflammation of the cervix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven