Bijgewerkt op 30 december 2024 door Simpto.nl
Wat is ondervoeding?
Ondervoeding treedt op als iemand minder eet dan hij/zij nodig heeft. Voeding bevat voedinsstoffen die in het lichaam worden omgezet in energie. Daardoor kunnen we de dagelijkse dingen doen. Wanneer iemand gedurende langere tijd minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om in de dagelijkse energiebehoefte te voorzien ontstaat ondervoeding.
De wetenschappelijke term voor ondervoeding is ‘malnutritie’.
Welke symptomen geeft het?
Ondervoeding kan leiden tot de volgende symptomen en kenmerken:
- afvallen (zonder dat dat de bedoeling is);
- lusteloosheid / futloosheid / minder energie;
- lichamelijke conditie gaat achteruit;
- verlies van spiermassa (spieratrofie): de spieren worden dunner, waardoor de kracht afneemt;
- verminderde weerstand tegen infecties: mensen worden sneller ziek en genezen daar ook minder snel van;
- tekorten aan vitamines en mineralen, zoals:
- ijzertekort
- magnesiumtekort
- tekort aan vitamine B12
- zinktekort
Welke oorzaken zijn er?
Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van ondervoeding. In de eerste plaats kunnen bepaalde factoren een rol spelen die de inname van voedsel in de weg staan, zoals bijvoorbeeld:
- moeite met kauwen
- moeite met slikken
- pijn bij slikken
- geen eetlust
Dergelijke klachten komen vooral voor bij ouderen. Om die reden is ondervoeding iets wat voornamelijk bij oudere mensen voorkomt.
Daarnaast zijn er ziekten die ertoe leiden dat de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderd is. Het gaat dan vooral om darmziekten, zoals bijvoorbeeld bacteriële overgroei in de dunne darm.
Wat is de behandeling?
De behandeling van ondervoeding is erop gericht om (1) meer energierijke voedingsmiddelen binnen te krijgen, en (2) de spieropbouw te bevorderen met behulp van eiwitrijke voedingsmiddelen.
Een dietist kan helpen bij het samenstellen van een gebalanceerd dieet.
Engelse vertaling
Duitse vertaling
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.