Oesofagus atresie

Bijgewerkt op 22 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is oesofagus atresie?

Oesofagus atresie is een zeldzame ernstige aandoening waarbij de slokdarm niet is aangelegd. De medische term voor slokdarm is oesofagus.

Wat is de oorzaak?

Het wordt veroorzaakt doordat iets mis gaat tijdens de embryonale aanleg van het maagdarmkanaal. Het gevolg van het onbreken van de slokdarm is dat er geen voedsel vanuit de mond, via de keel, richting de maag kan passeren. Dit kan in de periode na de geboorte verschillende klachten geven.

Welke symptomen geeft het?

Zuigelingen bij wie de slokdarm ontbreekt hebben problemen met de borstvoeding. Daarnaast kunnen ze prikkelbaar zijn en moeite met ademen hebben. Dit kan weer leiden tot blauwverkleuring van huid en slijmvliezen (cyanose).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De aandoening komt vaak aan het licht als, omdat de baby geen drinken binnen houdt, een maagsonde wordt ingebracht. Dit lukt niet omdat de slokdarm ontbreekt.

Engelse vertaling

esophageal atresia

Synoniemen

Andere namen voor oesofagus atresie zijn agenesie van de slokdarm, niet aangelegde slokdarm, agenesie oesofagus, atresie van de slokdarmoesofagus atresie, oesofagus agenesie, blind eindigende slokdarm en oesofagusatresie.

Plaats een reactie