Oesofagus atresie

Bijgewerkt op 25 maart 2023

Wat is oesofagus atresie?

Oesofagus atresie is een zeldzame ernstige aandoening waarbij de slokdarm niet of niet helemaal is aangelegd. De medische term voor slokdarm is oesofagus.

Wat is de oorzaak?

Het wordt veroorzaakt doordat iets mis gaat tijdens de embryonale aanleg van het maagdarmkanaal. Het gevolg van het onbreken van de slokdarm is dat er geen voedsel vanuit de mond, via de keel, richting de maag kan passeren. Dit kan in de periode na de geboorte verschillende klachten geven.

Welke symptomen geeft het?

Zuigelingen bij wie de slokdarm ontbreekt hebben problemen met de borstvoeding. Ze spugen de moedermelk vaak direct weer uit. Daarnaast kunnen ze prikkelbaar zijn en moeite met ademen hebben. Dit kan weer leiden tot blauwverkleuring van huid en slijmvliezen (cyanose).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De aandoening komt vaak aan het licht als, omdat de baby geen drinken binnen houdt, een maagsonde (voedingssonde) wordt ingebracht. Dit lukt niet omdat de slokdarm ontbreekt. Op een rontgenfoto van de borstkas is zichtbaar dat de voedingssonde de maag niet bereikt. Vaak ligt de voedingssonde opgekrult in het bovenste (aanwezige) deel van de slokdarm.

Soms zal de voedingssonde wel verder kunnen worden ingebracht. In dat geval is sprake van een fistel tussen het bovenste (aanwezige) deel van de slokdarm en de luchtpijp. (trachea-oesofageale fistel). De voedingssonde ligt dan dus verkeerd, namelijk in de luchtwegen.

Engelse vertaling

esophageal atresia

Synoniemen

Andere namen voor oesofagus atresie zijn agenesie van de slokdarm, niet aangelegde slokdarm, agenesie oesofagus, atresie van de slokdarmoesofagus atresie, oesofagus agenesie, blind eindigende slokdarm en oesofagusatresie.

Verder lezen / Referenties

  • S Ruijs, K Rikhof, T Klok, J Luyendijk, ‘Baby kan geen eten binnenhouden‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 23 maart 2023; 12: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven