Oedeemblaren

Bijgewerkt op 1 november 2021

Wat zijn oedeemblaren?

Oedeemblaren zijn blaren die ontstaan op plekken waar de huid snel is gezwollen door vochtophoping (oedeem). Andere namen voor deze aandoening zijn stuwingsblaren en stuwingsbullae. De medische naam voor oedeemblaren is hydrostatische blaren of hydrostatische bullae.

Wat is de oorzaak?

Oedeemblaren worden veroorzaakt door zwelling van huid en onderhuids bindweefsel door oedeem. Dit oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van een hartfalen (slecht werkend hart) of nierfalen (slecht werkende nieren).

Wat is de behandeling?

De behandeling is erop gericht het oedeem tegen te gaan. Dat betekent minder inname en/of toediening van vocht. Als de blaren op de voet en/of het onderbeen zitten kan het helpen om het been hoog te leggen. Verder is het van belang om de onderliggende oorzaak van het oedeem te behandelen. Wanneer het oedeem verdwijnt zullen ook de blaren verdwijnen.

Engelse vertaling

edema blisters, hydrostatic blisters, hydrostatic bullae

Verder lezen / Referenties

  • D Omisi, ‘Vochtblaren op de onderbenen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 28 oktober 2021; 43: pagina 22-23.

1 gedachte over “Oedeemblaren”

  1. Lamers T.p.

    Ik heb een heel veld aan blaren, dermatoloog gaf lichte steunkousen, maar vocht ging naar wreef en knie en hoger. Dus gestopt met sokken, ivm gevaar vocht tot hart komt. Thuiszorg smeert 3x per week in met ureum, maar alles werkt niet. Erg frustrerend en jeukt, brand, dus pijnlijk. Heb diabetes dus angst voor wondjes, en geneest slecht heb al een paar maal wond op voorbeen gehad. Dermatoloog doet niks, h.a. doet niks, thuiszorg te weinig, wat nu??? Pppfff, ten einde raad op mijn 65e, als zwaar mindervalide longpatiënte en meedere ziektes en gebreken, kan zelf er niet bij, kan niet bukken en strekken. , help, help, help!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven