Wat is nummulaire hoofdpijn?

Nummulaire hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij een pijnlijke, bij aanraking gevoelig plek op de schedel aanwezig is. De plek is meestal 2-6 centimeter in doorsnede en rond of elliptisch van vorm. Vanwege deze vorm en grootte wordt de naam ‘nummulair’ – wat ‘munt’ betekent – gebruikt. Er wordt ook ook gesproken van ‘munthoofdpijn’.

Munthoofdpijn werd pas in 2003 voor het eerst beschreven door de Spaanse neuroloog Pareja.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Munthoofdpijn of nummulaire hoofdpijn komt niet zo vaak voor. De aandoening ontstaat jaarlijks bij zo’n 1.000-1.500 mensen in Nederland.

Bij wie?

Munthoofdpijn kan in principe bij iedereen voorkomen. De aandoening komt echter vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep 30-60 jaar.

De aandoening wordt vaker gezien bij mensen die tevens migraine of spanningshoofdpijn hebben.

Oorzaak nummulaire hoofdpijn

De oorzaak van munthoofdpijn is onbekend.

Symptomen nummulaire hoofdpijn

Er is een duidelijk aanwijsbare plek op de schedel die pijn doet en vaak ook pijnlijk is bij aanraking. Regelmatig is er ook sprake van tintelingen of een doof gevoel bij aanraking van het pijnlijke gebied. Er kunnen ook meerdere pijnplekken zijn.

De klachten zijn vaak continu aanwezig. Soms is er sprake van een tijdelijke onderbreking van de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de kenmerkende klachten en na uitsluiten van andere oorzaken voor de klachten. Dat kan betekenen dat de arts beeldvormend onderzoek – CT-scan of MRI-scan – zal laten doen om te beoordelen of er andere aandoeningen zijn die de klachten kunnen veroorzaken.

Als er geen verdenking is op andere aandoening die de klachten kunnen verklaren, of als dat met beeldvormend onderzoek is uitgesloten, kan pas de diagnose ‘nummulaire hoofdpijn’ worden gesteld.

Behandeling nummulaire hoofdpijn

Nummulaire hoofdpijn is meestal niet ernstig van aard. Daarom zal lang niet altijd behandeling nodig zijn. Als dat wel het geval is kunnen de gebruikelijke pijnstillers worden gebruikt. Het is echter bekend dat pijnstillers niet altijd helpen bij deze aandoening.

Engelse vertaling

coin-shaped headache, nummular headache

Referenties / verder lezen

 • ‘Nummulaire of munthoofdpijn’ (nummular or coin-shaped headache) door C. Bénit en J. Haan, in het Tijdschrift voor Neurologie & Neurochirurgie; volume 112 – nr. 4 – 2011.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 november 2016

2 reacties

 1. Sinds deze week is bekend dat ik dit soort hoofdpijn heb, het is een hele vervelende pijn, de plek zit bovenop mijn hoofd en de pijn is haast niet te omschrijven, het lijkt net of er de hele dag een zware baksteen op je hoofd ligt.
  Het is geen zware pijn maar wel heel de dag aanwezig soms wat minder maar ook vaak best hevig.
  Het is niet ernstig maar wel heel, heel erg vervelend en vermoeiend.
  Bij mij is het nu een paar maanden aan de gang en ik word er niet vrolijk van.
  Jammer dat er zo weinig informatie te vinden is.

  1. Ik heb sinds november deze vorm van hoofdpijn en je wordt er inderdaad niet vrolijk van. Margriet hoe gaat het nu met je en wat hebben ze allemaal geprobeerd om de pijn draaglijk te maken? Bij mij is geprobeerd met een prednison injectie. Dat helpt meestal zei mijn neuroloog. Helaas niet bij mij. Daarna Lirica wat ook niet hielp en ik werd er erg duizelig van! Nu ben ik bezig met Nortrilen al 6 weken! Geen effect tot nu toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *