Wat is nummulaire hoofdpijn?

Nummulaire hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij een pijnlijke, bij aanraking gevoelig plek op de schedel aanwezig is. De plek is meestal 2-6 centimeter in doorsnede en rond of elliptisch van vorm. Vanwege deze vorm en grootte wordt de naam ‘nummulair’ – wat ‘munt’ betekent – gebruikt. Er wordt ook ook gesproken van ‘munthoofdpijn’.

Munthoofdpijn werd pas in 2003 voor het eerst beschreven door de Spaanse neuroloog Pareja.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Munthoofdpijn of nummulaire hoofdpijn komt niet zo vaak voor. De aandoening ontstaat jaarlijks bij zo’n 1.000-1.500 mensen in Nederland.

Bij wie?

Munthoofdpijn kan in principe bij iedereen voorkomen. De aandoening komt echter vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep 30-60 jaar.

De aandoening wordt vaker gezien bij mensen die tevens migraine of spanningshoofdpijn hebben.

Oorzaak nummulaire hoofdpijn

De oorzaak van munthoofdpijn is onbekend.

Symptomen nummulaire hoofdpijn

Er is een duidelijk aanwijsbare plek op de schedel die pijn doet en vaak ook pijnlijk is bij aanraking. Regelmatig is er ook sprake van tintelingen of een doof gevoel bij aanraking van het pijnlijke gebied. Er kunnen ook meerdere pijnplekken zijn.

De klachten zijn vaak continu aanwezig. Soms is er sprake van een tijdelijke onderbreking van de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de kenmerkende klachten en na uitsluiten van andere oorzaken voor de klachten. Dat kan betekenen dat de arts beeldvormend onderzoekCT-scan of MRI-scan – zal laten doen om te beoordelen of er andere aandoeningen zijn die de klachten kunnen veroorzaken.

Als er geen verdenking is op andere aandoening die de klachten kunnen verklaren, of als dat met beeldvormend onderzoek is uitgesloten, kan pas de diagnose ‘nummulaire hoofdpijn’ worden gesteld.

De Internationale Hoofdpijn Vereniging (International Headache Society) heeft criteria opgesteld voor het stellen van de diagnose. Deze criteria zijn hieronder afgebeeld.

nummulaire hoofdpijn ('munthoofdpijn') - criteria voor het stellen van de diagnose
nummulaire hoofdpijn (‘munthoofdpijn’) – criteria voor het stellen van de diagnose – bron: IHS

Behandeling nummulaire hoofdpijn

Nummulaire hoofdpijn is meestal niet ernstig van aard. Daarom zal lang niet altijd behandeling nodig zijn. Als dat wel het geval is kunnen de gebruikelijke pijnstillers worden gebruikt. Het is echter bekend dat pijnstillers niet altijd helpen bij deze aandoening.

Engelse vertaling

coin-shaped headache, nummular headache

Referenties / verder lezen

 • C Bénit & J Haan, ‘Nummulaire of munthoofdpijn’ (nummular or coin-shaped headache), gepubliceerd in het Tijdschrift voor Neurologie & Neurochirurgie van 2011; 112(4).
 • JA Pareja & J Pareja, ‘Nummular headache: diagnosis and treatment‘, gepubliceerd in Expert Review of Neurotherapeutics van 2003; 3(3): pagina’s 289-292.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2019


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over slokdarmkramp. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

5 reacties

 1. Sinds deze week is bekend dat ik dit soort hoofdpijn heb, het is een hele vervelende pijn, de plek zit bovenop mijn hoofd en de pijn is haast niet te omschrijven, het lijkt net of er de hele dag een zware baksteen op je hoofd ligt.
  Het is geen zware pijn maar wel heel de dag aanwezig soms wat minder maar ook vaak best hevig.
  Het is niet ernstig maar wel heel, heel erg vervelend en vermoeiend.
  Bij mij is het nu een paar maanden aan de gang en ik word er niet vrolijk van.
  Jammer dat er zo weinig informatie te vinden is.

  1. Ik heb sinds november deze vorm van hoofdpijn en je wordt er inderdaad niet vrolijk van. Margriet hoe gaat het nu met je en wat hebben ze allemaal geprobeerd om de pijn draaglijk te maken? Bij mij is geprobeerd met een prednison injectie. Dat helpt meestal zei mijn neuroloog. Helaas niet bij mij. Daarna Lirica wat ook niet hielp en ik werd er erg duizelig van! Nu ben ik bezig met Nortrilen al 6 weken! Geen effect tot nu toe.

 2. Deze week gaf een plv huisarts een naam aan mijn plaatselijke “kleine” hoofdpijn: numulaire hoofdpijn, ook wel munthoofdpijn. De symptomen komen exact overeen met wat ik ervaar. Wat een opluchting! Nu weet ik tenminste dat ik geen kanker in mijn hoofd heb.

  Bij mij zit de “munt” van de numulaire hoofdpijn links boven het oor en is ongeveer 4 cm in doorsnede.
  Vroeger hielp het om tijdens de pijnpieken enige tijd met de vingertoppen op de munt te masseren. Dat is nu helaas niet altijd meer afdoende.
  Wat ik nu ook wel doe is masseren met mijn haarborstel. Dit is een borstel met dunne stijve haren met een scherpe punt. Er wordt hierdoor een soort vervagende “contrapijn” aangemaakt, die de numulaire pijn en aantal uren overheerst. Hierdoor heb ik enige tijd geen last.

  Als ik n mijn borstel niet bij de hand heb, druk ik enige tijd met 2 of 3 vingertoppen op de munt. En soort accupressuur. Dat wil ook wel eens helpen.

  Ik hoop dat mijn “tips” de lezers van deze rubriek ook kunnen helpen.

 3. Sinds 2014 heeft de neuroloog bij mij de diagnose “Munthoofpijn” gesteld.
  Medicatie Gabapentine helpt prima. 1x per dg 1 tablet van 100mg Het brengt mijn overprikkelde zenuw tot rust. Het baksteen gevoel, drukkend op mijn hoofd voel ook dan weken niet meer. . Dus medicatie mijn leven lang blijven slikken.
  Wat ook verlichting soms geeft. Is met je vinger top zachte draaiende bewegingen maken op je hoofd huid. Hoofdhuidmassage noem ik het .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *