Nocardiose

Bijgewerkt op 8 augustus 2022

Wat is nocardiose?

Nocardiose is een infectie met een bacterie. Meestal ontstaat in eerste instantie een infectie van de longen. Soms kan deze infectie zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Wat is de oorzaak?

Nocardiose wordt veroorzaakt door de Nocardia-bacterie. Meestal gaat het om Nocardia asteroides of Nocardia brasiliensis. De Nocardia-bacterie wordt via de lucht ingeademd. Zo komt de bacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie een infectie veroorzaken. Dit wordt pulmonale nocardiose genoemd. Vanuit de longen kan de bacterie zich via het bloed verspreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder het onderhuids vetweefsel en de hersenen. In dat geval wordt gesproken van gedissemineerde nocardiose.

Mensen met een verlaagde weerstand lopen een verhoogd risico op het krijgen van nocardiose. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die worden behandeld met corticosteroïden of andere afweeronderdrukkende geneesmiddelen.

Welke symptomen geeft het?

Nocardiose kan de volgende symptomen en ziekteverschijnselen veroorzaken:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek kunnen zowel de lever als de milt vergroot zijn. Bij beeldvormend onderzoek van de borstkas zijn vaak afwijkingen zichtbaar. De diagnose kan worden bevestigd door de Nocardia-bacterie aan te tonen. Dat kan soms in opgehoest slijm (sputum), maar vaak is het nodig om een zogenaamde bronchoalveolaire lavage (BAL) uit te voeren. Daarbij worden de luchtwegen in de longen gespoeld. De spoelvloeistof wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht en eventueel ook gekweekt op bacterien.

Wat is de behandeling?

Nocardiose wordt behandeld met antibiotica.

Wat is het beloop?

De aandoening kan zich vanuit de longen uitbreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder de hersenen. In dat geval kan een hersenabces ontstaan.

Synoniemen

infectie met de Nocardia-bacterie, infectie met Nocardia brasiliensis, infectie met Nocardia asteroides

Engelse vertaling

nocardiosis, pulmonary nocardiosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven