Nierstuwing │ Hydronefrose

Bijgewerkt op 17 oktober 2022

Wat is nierstuwing (hydronefrose)?

Nierstuwing is de ophoping van urine in de nier. Dit leidt tot verwijding van het nierbekken en de nierkelken.

De medische naam voor nierstuwing is ‘hydronefrose’. Andere namen voor stuwing van de nier zijn gestuwde nier, stuwingsnier, waternier en waterzaknier.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen éénzijdige nierstuwing (unilaterale hydronefrose) en dubbelzijdige nierstuwing (bilaterale hydronefrose). Bij dubbelzijdige nierstuwing is de afvloed van urine uit beide nieren belemmerd.

Wat zijn oorzaken van nierstuwing?

Bij nierstuwing is sprake van een belemmering van de afvloed van urine uit de nier. Dit kan vele oorzaken hebben. Zo kan iemand geboren worden met zogenaamde ‘urethrakleppen‘. Dat zijn een soort vliesjes in de plasbuis die het aflopen van urine kunnen belemmeren.

Een andere oorzaak is een niersteen die vastloopt in de urineleider en zo het doorstromen van urine belemmert.

Ook kan de afvloed van urine belemmerd worden door druk op de urineleider. Dit kan voorkomen tijdens een zwangerschap (baarmoeder drukt op de urineleiders) of in zeldzame gevallen door een tumor.

Bij de aandoening ‘retroperitoneale fibrose‘ kunnen de urineleiders worden omgeven door bindweefsel dat de urineleiders kan dichtdrukken.

Een vernauwing tussen nierbekken en urineleider (UPJ-stenose) is een zeldzame aandoening die ook vaak leidt tot stuwing in de nier.

Door verklevingen in de buik na een operatie kunnen de urineleiders ook in de knel komen. Vaak gaat het om een éénzijdige nierstuwing, soms om een dubbelzijdige.

Verstoppingen lager in de urinewegen (blaas of plasbuis) geven vaak een dubbelzijdige nierstuwing. Voorbeelden zijn een vergrote prostaat, prostaatkanker, blaassteen of blaaskanker.

Welke klachten geeft het?

Vaak geeft een stuwingsnier helemaal geen klachten of alleen een vervelend gevoel in de zij. Daarnaast kunnen misselijkheid en braken voorkomen. Ook kan de ophoping van urine leiden tot infecties in de urinewegen doordat bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen in de stilstaande urine.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘nierstuwing’ wordt gesteld door middel van beeldvormend onderzoek. Echoscopie is een geschikte manier om nierstuwing aan te tonen. Hieronder een afbeelding van een patiënt die echoscopisch onderzoek van de nier ondergaat.

Op de afbeelding hieronder is het echoscopische beeld te zien van een gestuwde nier.

echoscopie stuwingsnier
Bron: RadiologyTeacher.com

Echoscopie kan zelfs gebruikt worden om bij het ongeboren kind al nierstuwing aan te tonen.

Een ander onderzoek waarbij een stuwingsnier goed te zien is is het zogenaamde IVP (intraveneus pyelogram). Hierbij wordt contrastvloeistof via een infuus in de bloedbaan ingespoten. De contrastvloeistof wordt uitgescheiden in de urine. Door op verschillende momenten een röntgenfoto van de buik te maken kunnen de urinewegen goed in beeld worden gebracht. Een stuwingsnier is dan duidelijk te herkennen aan het opzwellen van het nierbekken en de nierkelken, zoals te zien is op de foto hieronder.

Wat is de behandeling van nierstuwing?

Het is van belang om de belemmering van de afvloed van urine op te heffen. Dat betekent dat de onderliggende oorzaak zo mogelijk moet worden behandeld. Als dit niet direct lukt kan de stuwing tijdelijk worden opgeheven door de nier aan te prikken en een slangetje in te brengen. Zo’n slangetje wordt een nefrostomiecatheter genoemd. Aan de catheter wordt dan een urinezak bevestigd waarin de urine wordt opgevangen.

Complicaties van nierstuwing

Complicaties zijn nadelige effecten die optreden ten gevolge van een ziekte of ingreep. Zo zal bij langer bestaande nierstuwing de nier slechter gaan werken. Dit wordt nierfalen of nierinsufficiëntie genoemd.

 

1 gedachte over “Nierstuwing │ Hydronefrose”

  1. Ik heb een interne katheter gekregen (een dubbele J katheter) dit gebeurt vaak als je jong bent of nog werkt.
    Deze wordt in het nierbekken geplaatst en in de blaas geplaatst .
    De urine wordt nu direct via dit slangetje afgevoerd naar de blaas.
    Behandeling – lokale verdoving ongeveer een uurtje plaatsen en klaar , een paar uurtjes nablijven om wat te plassen en voor het naar huis gaan eventjes lopen om evt, duizelingen uit te sluiten.
    mijn nier krijgt nu rust en doet dadelijk weer een goed werkende nier.
    Deze katheter blijft 3 tot 6 maanden zitten.
    Ik ben nu een nacht verder, heb prima geslapen maaaaar stijf!!!
    Maar……… ik plas als een tierelier.

    Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven