Glomerulonefritis

Bijgewerkt op 30 oktober 2023

Wat is glomerulonefritis?

Glomerulonefritis is een ontsteking van de nierfilters. De nierfilters (glomeruli) zitten in de nieren en zorgen ervoor dat afvalstoffen vanuit het bloed in de urine terechtkomen. Langdurige ontsteking van de nierfilters kan leiden tot nierfalen.

Wat is de oorzaak?

Glomerulonefritis kan voorkomen als een onderdeel van verschillende nierziekten. Het kan ook voorkomen als complicatie bij andere ziekten. Hieronder een lijst van aandoeningen waarbij nierfilterontsteking kan optreden.

Welke symptomen geeft het?

Glomerulonefritiden geven vaak helemaal geen klachten. De aandoening komt dan vaak pas aan het licht als tijdens een routinecontrole bij de arts een hoge bloeddruk wordt gemeten. Ook bij onderzoek van de urine kunnen afwijkingen worden gevonden die wijzen om nierfilterontsteking, zoals bijvoorbeeld bloed in de urine. Soms is er sprake van roze of rode urine. Soms schuimt de urine. Bij langdurig bestaande glomerulonefritis kan nierfalen ontstaan. Dit kan tot verschillende symptomen leiden. Kijk hiervoor op de webpagina over nierfalen.

Synoniemen

Andere namen voor glomerulonefritis (meervoud: ‘glomerulonefritiden’) zijn ontsteking van de nierfilters, nierfilterontsteking, nierfilter ontsteking, ontsteking nierfilter, ontsteking nierfilters, ontsteking van de nierfilter.

Engelse vertaling

glomerulonephritis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven