Bijgewerkt op 30 oktober 2023
Wat is nierontsteking?
Een nierontsteking is een ontsteking aan één of van beide nieren. De nieren zijn organen die afvalstoffen uit het bloed halen en deze afvoeren door ze uit te scheiden in de urine. Via de urine worden de afvalstoffen uitgeplast. Door een ontsteking kan de werking van de nieren worden aangetast. De medische term voor een ontsteking van de nier is nefritis.
Welke vormen zijn er?
Op grond van welk onderdeel van de nier is aangetast wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van nierontsteking. De volgende vormen worden onderscheiden:
- ONTSTEKING IN DE NIERSCHORS:
- glomerulonefritis – ontsteking van de nierfilters
- interstitiële nefritis – ontsteking van het interstitium (weefsel rondom de nierbuisjes):
- acute tubulo-interstitiële nefritis
- ONTSTEKING IN HET NIERBEKKEN:
- pyelonefritis – ontsteking van het nierbekken
Welke oorzaken zijn er?
De nieren kunnen ontstoken raken door een infectie, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil. Een andere mogelijke oorzaak is een zogenaamde auto-immuunziekte, zoals bijvoorbeeld SLE. Dat is een ziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van de eigen organen of weefsels. Nierontstekingen worden meestal behandeld met geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld ontstekingsremmers of antibiotica.
Kijk voor meer informatie over de oorzaak op de webpagina’s over de afzonderlijke vormen van nierontsteking.
Welke symptomen geeft het?
Een ontsteking van de nier kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:
- koorts
- koude rillingen
- zich ziek voelen
- pijn in de zij
- pijn in de rug
- overgeven
- moeheid
- minder plassen
- zich zwak voelen
Ontsteking van de nieren kan op den duur leiden tot het slechter gaan werken van de nieren (nierfalen). Hierdoor kan onder andere een hoge bloeddruk, zwelling van de enkels, jeuk, en bloedarmoede ontstaan. Voor meer informatie verwijzen wij naar de webpagina over nierfalen.
Kijk voor meer informatie over symptomen op de webpagina’s van de afzonderlijke ziektebeelden.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten. Om de diagnose te stellen is aanvullend onderzoek nodig. Meestal wordt bloedonderzoek en urineonderzoek aangevraagd.
Bloedonderzoek
In het bloed kunnen de zogenaamde ontstekingsparameters verhoogd zijn. Dat betekent een verhoogd CRP-gehalte en een verhoogde bloedbezinkingssnelheid. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie kan ook het aantal witte bloedcellen in het bloed verhoogd zijn. Dit wordt leukocytose genoemd.
Urineonderzoek
In de urine zijn vaak afwijkingen aanwezig. Als de urine onder de microscoop bekeken wordt kunnen ontstekingscellen (witte bloedcellen) aanwezig zijn. Soms zijn ook rode bloedcellen (erytrocyten) in de urine zichtbaar. Als de nierontsteking leidt tot een verminderde werking van de nieren zal het creatinine gehalte in de urine verhoogd zijn. Hetzelfde geldt voor het ureum gehalte.
Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de nierontsteking. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s over de verschillende vormen van nierontsteking.
Synoniemen
nefritis, ontsteking van de nier, ontsteking van de nieren
Engelse vertaling
nephritis