Nierinfarct

Bijgewerkt op 29 april 2021

Wat is een nierinfarct?

Een nierinfarct is een aandoening waarbij weefsel van de nier afsterft doordat onvoldoende bloed door de nier stroomt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van een infarct van de nier.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een infarct van de nier is een verminderde doorbloeding van de nier. Dit wordt vaak veroorzaakt door aderverkalking (atherosclerose). Door de aderverkalking zijn de slagaders vernauwd. Dat geldt ook vaak voor de nierslagader (arteria renalis), of vertakkingen daarvan. Vernauwing van de nierslagader leidt ertoe dat minder zuurstofrijk bloed door de nier stroomt. Hierdoor kan nierweefsel afsterven.

Een andere oorzaak voor infarcering van de nier kan zijn het vastlopen van een bloedpropje (stolsel) in de nierslagader. Dat kan voorkomen bij mensen met boezemfibrilleren. Bij hen kunnen in het hart bloedstolsels ontstaan die vervolgens via de grote lichaamsslagader in de nierslagader terecht kunnen komen. Als ze daar vastlopen ontstaat een afsluiting van (een vertakking van) de nierslagader.

Welke symptomen zijn er?

Een nierinfarct kan tot verschillende symptomen leiden. Regelmatig lijken de klachten op die van een niersteenkoliek. Er is regelmatig sprake van pijn in de flank. Soms is er sprake van pijn in de bovenbuik, soms van pijn in de rug. De pijn kan ook uitstralen van de buik naar de rug. Misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Soms is er ook bewegingsdrang. Soms zijn er helemaal geen klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is lastig om de diagnose te stellen op grond van de klachten. Daarvoor zijn de klachten te weinig kenmerkend. De diagnose wordt daarom meestal gesteld op grond van bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de uitslagen van laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Bij lichamelijk onderzoek kan sprake zijn van drukpijn in de buik. Vaak is er sprake van slagpijn in de nierloge. Bij laboratoriumonderzoek kunnen de ontstekingswaarden (bloedbezinking, CRP-waarde, aantal witte bloedcellen) in het bloed verhoogd zijn. Het lactaatdehydrogenase (LDH) gehalte in het bloed is meestal verhoogd.

Meestal is het nodig om beeldvormend onderzoek te doen om de diagnose te stellen. Bij echoscopie van de nier zijn vaak, maar niet altijd, afwijkingen zichtbaar. Op een CT-scan van de nier is vaak een afwijking te zien, die overeenkomt met het gebied van bloedvoorziening van hetafgesloten bloedvat. Op een MRI-scan is een nierinfarct ook goed zichtbaar. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van angiografie. Hierbij wordt de vernauwing of afsluiting in het bloedvat direct zichtbaar.

Op de afbeelding hieronder is een nierinfarct zichtbaar op een CT-scan van de buik. De gele pijl wijst naar de geïnfarceerde nier.

nierinfarct op een CT-scan
nierinfarct (gele pijl) op een CT-scan – bron: patientcareonline.com

Wat is de behandeling?

Een nierinfarct kan, afhankelijk van de oorzaak, worden behandeld met geneesmiddelen, het plaatsen van een stent (buisje) of een operatie. Vaak wordt in eerste instantie behandeld met antistollingsmiddelen. Als er sprake is van een vernauwing door aderverkalking zal vaak worden gekozen voor het plaatsen van een stent. Soms zal het nodig zijn om met een operatie de bloeddoorstroming van de nier te herstellen.

Historie

Het nierinfarct werd voor het eerst beschreven door Dr Traube. Dat was in 1856.

Synoniemen

Andere namen voor nierinfarct zijn infarct van de nier, infarcering van de nier, nierinfarcering, geïnfarceerde nier en renaal infarct.

Engelse vertaling

renal infarction

Verder lezen / Referenties

 • GH Koek, DE Blockmans en Ph van Hootegem, ‘Drie patiënten met een nierinfarct‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 7 november 1998; 142(45): pagina’s 2473-2476.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen die een nierinfarct hebben of hebben doorgemaakt. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

6 gedachten over “Nierinfarct”

 1. Marlene de vlieger

  Ik ben op zoek naar lotgenoten die ook een nierinfarct gehad hebben. Ik kreeg een nierinfarct links en 7 dagen later rechts ook 1. Graag had ik met mensen in contact gekomen die ook nierinfarct gehad hebben, grt marlene

  1. Ik heb een nierinfarct gehad aan mijn linker nier. Heb weefselschade.
   Moet woensdag naar de arts terug en beetje ongerust wat ze nu gaan doen. Vraag me af of het dode weefsel zal verwijderd worden.

   Groetjes

   1. Marlène. De. Vlieger@hotmail.com

    Hallo Melissa, ik zie nu pas een berichtje van u, hoe gaat het nu met jou? Hebben ze iets gedaan aan de weefselschade? Bij mij werd er niets gedaan, enkel heb ik bloedverdunners moeten nemen voor 9 maand. Ondertussen gestopt met de bloedverdunner ( marevan) en overgeschakeld op Asaflow. Ik kreeg de nierinfarcten n’a een operatie aan de lies. Had jou infarct een oorzaak? Grt Marlene

    1. Odette Zandschulp

     Ik ben Odette ik heb vorig ook een nier infarct gehad. Aan de rechterkant. Nu heb ik een zieke nier! En mijn hartpomp funt werkte minder goed! Was 10 nu 45 procent. Je leeft nu ineens heel anders

  2. Hier vorig jaar een nierinfarct recht gehad,
   Veel pijn en niet lekker geweest helaas door te lang er mee lopen was het niet meer haalbaar om te verhelpen,
   Nier rechts doet nu niks meer,

  3. Hi Marlene,
   Hoe gaat het nu met u? Mijn moeder ligt nu in het ziekenhuis met een nierinfarct. Er zit een stolsel in haar nierslagader. Na diagnose duurde het meer dan 5 uur voordat ze een injectie kreeg met bloedverdunners. Haar bloedruk wordt nu onder controle gehouden met medicijnen. Morgen (na 3 dagen) krijgen we pas te horen over hoe nu verder. Mijn inziens duurt het veel te lang. Mocht u nog aanbevelingen weten uit uw ervaring dan hoor ik het graag. Alvast dank! Mvg, Froos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven