Nevus flammeus

Bijgewerkt op 3 mei 2024

Wat is een nevus flammeus?

Een nevus flammeus is een rode vlek op de huid die wordt veroorzaakt door een afwijking aan de haarvaten (capillairen). Vanwege de vaak donkerrode kleur wordt nevus flammeus vaak wijnvlek genoemd. De aandoening is aangeboren, dus bij de geboorte al zichtbaar. Wijnvlekken kunnen in principe overal voorkomen, maar zitten vaak in het gezicht of de nek.

wijnvlek (nevus flammeus) in het gezicht

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks worden naar schatting 700-800 baby’s in Nederland geboren met een wijnvlek (nevus flammeus).

Wat is de oorzaak?

Nevus flammeus wordt veroorzaakt door een verandering (mutatie) in het DNA. Meestal gaat het om een stukje DNA op chromosoom 9. Dit stukje DNA wordt het GNAQ-gen genoemd. Daarnaast lijken ook veranderingen in het zogenaamde RASA1-gen op chromosoom 5 te kunnen leiden tot nevus flammeus.

Soms komt een wijnvlek voor als onderdeel van een syndroom. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het syndroom van Sturge–Weber (wijnvlek in het gezicht), en bij het syndroom van Klippel–Trénaunay.

Welke symptomen geeft het?

Aanvankelijk zijn wijnvlekken vaak roze van kleur. Naarmate het kind ouder wordt kan de kleur donkerder rood of zelfs paarsrood worden. Ook kan de huidafwijking iets dikker worden of kunnen kleine bultjes ontstaan.

Wijnvlekken zitten meestal in het gezicht of in de nek. Daarnaast komen ze ook regelmatig voor op het bovenste deel van de romp, de armen en de benen.

Zonder behandeling kan de wijnvlek in de loop der tijd dikker worden. Op sommige plaatsen kan dat tot problemen leiden. Zo kan een wijnvlek op het ooglid bij sommigen leiden tot druk op het oog, met als gevolg glaucoom. Als de wijnvlek duidelijk zichtbaar is kan dat bij sommigen tot sociale problemen leiden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts een wijnvlek direct herkennen. Als dat niet het geval is kan een stukje huid uit de vlek worden geprikt voor onderzoek. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje huid wordt door een patholoog onder de microscoop onderzocht. Daarbij worden kenmerkende afwijkingen gezien.

Als de wijnvlek in het gezicht voorkomt kan de arts besluiten een MRI-scan van de hersenen te maken om te bepalen of de huidafwijking onderdeel is van het syndroom van Sturge-Weber.

Wat is de behandeling?

Met laserbehandeling kan de roodheid van de wijnvlek worden verminderd.

Verder is het mogelijk de wijnvlek te camoufleren met cosmetica.

Synoniemen

wijnvlek, naevus flammeus

Engelse vertaling

port-wine stain, nevus flammeus, firemark


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven