Neuspoliepen

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het slijmvlies in de neusholte of de neusbijholten.

De medische term voor neuspoliepen is ‘polyposis nasi’.

Oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk hoe en waarom neuspoliepen ontstaan. Er lijkt een verband te bestaan tussen het voorkomen van een chronische ontsteking en het ontstaan van poliepen.

Bij wie komt het voor?

Neuspoliepen kunnen bij iedereen voorkomen. Mensen met astma hebben een verhoogde kans om neuspoliepen te krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met aspirine-overgevoeligheid.

Verder is de kans op het krijgen van neuspoliepen verhoogd bij een aantal zeldzame aandoeningen, namelijk:

Neuspoliepen komen vooral voor bij volwassenen, en 2-3x vaker bij mannen dan bij vrouwen. De reden hiervoor is niet duidelijk. Kinderen kunnen ook poliepen in de neus hebben, maar dat komt minder vaak voor.

Symptomen

Neuspoliepen kunnen de volgende klachten geven:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal op grond van de klachten vaak al vermoeden dat het om één of meer poliepen in de neus gaat. De diagnose wordt gesteld door de poliep(en) zichtbaar te maken. Dat kan door tijdens lichamelijk onderzoek in de neus te kijken, door endoscopisch onderzoek, of door beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Door in de neusholte te kijken kunnen poliepen vaak al gezien worden. Dat geldt echter niet voor poliepen die in de neusbijholten zitten.

neuspoliep zichtbaar in neus
neuspoliep zichtbaar in neus (Bron: IFCNS)

Poliepen zien eruit als lichtgekleurde (wit, geel, roze) gladde zwellingen. Het zijn met vocht gevulde (‘oedemateuze’) slijmvlieszwellingen.

Grote neuspoliepen die achter in de neusholte groeien zijn soms zichtbaar in de keel.

Endoscopisch onderzoek

Als de poliep bij inspectie van de neusholte niet direct zichtbaar is kan endoscopisch onderzoek van de neusholte gedaan worden. Dit wordt gedaan door de KNO-arts die met een apparaatje waardoorheen gekeken kan worden de neus in gaat.

endoscopisch onderzoek naar neuspoliepen
endoscopisch onderzoek naar neuspoliepen (Bron: IFCNS)
Beeldvormend onderzoek

Een neuspoliep is ook zichtbaar op CT-scan en MRI-scan. Op het plaatje hieronder zit een poliep in de linker neusholte (rechts op de foto).

neuspoliepen - MRI-scan
MRI-scan vanhet hoofd (Bron: Prof Frank Gaillard, Radiopaedia.org)

Hoe ernstig zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn over het algemeen onschuldig. Wel kunnen ze verstopping in de neusholte veroorzaken waardoor neusbijholteontsteking (sinusitis) kan ontstaan.

Wat is de behandeling?

Poliepen die klachten geven worden in eerste instantie behandeld met geneesmiddelen. Als dat niet of onvoldoende werkt zal besloten worden een operatie te verrichten. Dit gebeurt door de KNO-arts (Keel, Neus en Oorheelkunde).

Wat kan ik zelf doen?

Soms kan het helpen om de neusverstopping tegen te gaan met neusdruppels of een neusspray. Als de neuspoliep te groot is zal dat echter niet werken.

Wat kan de arts doen?

De arts zal in eerste instantie geneesmiddelen voorschrijven. Het betreft zogenaamde corticosteroïden. Deze worden met een neusspray toegediend.

Voorbeelden van corticosteroïden-neussprays zijn Nasonex en Rhinocort.

neusspray tegen neuspoliepen

Als corticoïd-neussprays niet helpen zal de poliep middels een operatie worden verwijderd.

Operatie

Het verwijderen van neuspoliepen wordt gedaan door een KNO-arts. Verwijdering van een poliep wordt ‘polipectomie’ of ‘poliepextractie’ genoemd.

Er zijn verschillende ingrepen om een neuspoliep te verwijderen. Welke ingreep wordt gekozen hangt af van de bereikbaarheid en uitgebreidheid van de poliep.

Kleine poliepen die makkelijk toegankelijk zijn kunnen vaak onder lokale verdoving op de polikliniek worden verwijderd. Voor grotere poliepen of poliepen die in de neusbijholten groeien is vaak een operatie onder narcose nodig.

Vroeger werden neuspoliepen in neusbijholten meestal met een zogenaamde ‘Caldwell-Luc operatie’ verwijderd. Tegenwoordig gebeurt dat middels ‘endoscopische bijholtechirurgie’.

Beloop en prognose

Neuspoliepen zijn goed te behandelen. Er is echter een grote kans dat ze weer terugkomen.

Poliepen in de neus of neusbijholte kunnen de afvoer van slijm uit de neusbijholten belemmeren. Hierdoor worden bacteriën minder goed afgevoerd uit de bijholten. Dat kan leiden tot een neusbijholteontsteking (sinusitis).

Door druk op het omliggende weefsel kunnen neuspoliepen op den duur leiden tot beschadiging van oogkas en schedelbasis.

Omdat het om een goedaardige aandoening gaat zullen mensen met neuspoliepen geen verminderde levensverwachting hebben.

Engelse vertaling

nasal polyps

ICD10-code

J33

Verder lezen / Referenties

  • N de Vries & S van der Baan, ‘Enkele aspecten van neuspoliepen’ gepubliceerd in de rubriek ‘Capita selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1989; 133(30): pagina 1486-1489.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 september 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 juli 2020


Synoniemen

Andere namen voor neuspoliepen zijn poliepen in de neus, nasale poliepen en polyposis nasi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven