Neuspoliepen

Bijgewerkt op 27 mei 2024

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het slijmvlies in de neusholte of de neusbijholten. Meestal zijn het gesteelde gezwellen. Dat wil zeggen dat ze aan de basis smal zijn en vervolgens dikker worden. De gezwellen komen meestal zowel links als rechts voor. De medische term voor neuspoliepen is polyposis nasi.

Wat is de oorzaak?

Neuspoliepen ontstaan door ophoping van vocht tussen bot en slijmvlies van de neus. Dit gebeurt vooral op plekken waar het slijmvlies (regelmatig) ontstoken is. Dit is het geval bij aandoeningen zoals allergische rhinitis bij hooikoorts of chronische neusbijholteontsteking. De meeste poliepen bevinden zich in de middelste neusgang, daar waar de neusbijholten uitmonden in de neusholte. De poliepen kunnen ook in de neusbijholten zelf voorkomen. Verder komen ze in de hele streek van het zeefbeen voor. Ook komen neuspoliepen voor bij mensen met Aspirine-intolerantie.

Bij wie komt het voor?

Neuspoliepen komen vooral voor bij volwassenen, maar kunnen in principe bij iedereen voorkomen. Ze komen 2-3x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De reden hiervoor is niet duidelijk. Kinderen kunnen ook poliepen in de neus hebben, maar dat komt minder vaak voor. Als poliepen voorkomen op de kinderleeftijd is dat vaak ten gevolge van een andere ziekte, zoals bijvoorbeeld taaislijmziekte of primaire ciliaire dyskinesie.

Mensen met astma hebben een verhoogde kans om neuspoliepen te krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met aspirine-overgevoeligheid. Verder is de kans op het krijgen van neuspoliepen verhoogd bij een aantal zeldzame aandoeningen, namelijk:

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

 • belemmerde neusademhaling met als gevolg door de mond ademhalen; omdat de poliepen vaak in beide neusholtes voorkomen zal de verstopping vaak aan beide kanten zitten; het gevolg door de mond ademen;
 • neusspraak
 • snurken
 • verminderde reuk
 • verminderde smaak
 • drukgevoel in het gebied van de neus
 • loopneus
 • hoofdpijn

  Hoe wordt de diagnose gesteld?

  De arts zal op grond van de klachten vaak al vermoeden dat het om één of meer poliepen in de neus gaat. De diagnose wordt gesteld door de poliep(en) zichtbaar te maken. Dat kan door tijdens lichamelijk onderzoek in de neus te kijken, door endoscopisch onderzoek, of door beeldvormend onderzoek. Poliepen zien eruit als lichtgekleurde (wit, geel, roze) gladde zwellingen. Het zijn met vocht gevulde (‘oedemateuze’) slijmvlieszwellingen.

  Lichamelijk onderzoek

  Door in de neusholte te kijken kunnen poliepen vaak al gezien worden. Dat geldt echter niet voor poliepen die in de neusbijholten zitten. Bij onderzoek van de neusholte zijn de poliepen als wit-gele, roze of blauwgrijze, gladde zwellingen te zien.

  neuspoliep zichtbaar in neus
  neuspoliep zichtbaar in neus (Bron: IFCNS)

  Grote neuspoliepen die achter in de neusholte groeien zijn soms zichtbaar in de keel.

  Endoscopisch onderzoek

  Als de poliep bij inspectie van de neusholte niet direct zichtbaar is kan endoscopisch onderzoek van de neusholte gedaan worden. Dit wordt gedaan door de KNO-arts die met een apparaatje waardoorheen gekeken kan worden de neus in gaat.

  endoscopisch onderzoek naar neuspoliepen
  endoscopisch onderzoek naar neuspoliepen (Bron: IFCNS)

  Beeldvormend onderzoek

  Een neuspoliep is ook zichtbaar op CT-scan en MRI-scan. Op het plaatje hieronder zit een poliep in de linker neusholte (rechts op de foto).

  neuspoliepen - MRI-scan
  MRI-scan vanhet hoofd (Bron: Prof Frank Gaillard, Radiopaedia.org)

  Hoe ernstig zijn neuspoliepen?

  Neuspoliepen zijn over het algemeen onschuldig. Wel kunnen ze verstopping in de neusholte veroorzaken waardoor neusbijholteontsteking (sinusitis) kan ontstaan.

  Wat is de behandeling?

  Poliepen die klachten geven worden in eerste instantie behandeld met geneesmiddelen. Als dat niet of onvoldoende werkt zal besloten worden een operatie te verrichten. Dit gebeurt door de KNO-arts (Keel, Neus en Oorheelkunde).

  Wat kan ik zelf doen?

  Soms kan het helpen om de neusverstopping tegen te gaan met neusdruppels of een neusspray. Als de neuspoliep te groot is zal dat echter niet werken.

  Wat kan de arts doen?

  De arts zal in eerste instantie geneesmiddelen voorschrijven. Het betreft zogenaamde corticosteroïden. Deze worden met een neusspray toegediend.

  Voorbeelden van corticosteroïden-neussprays zijn Nasonex en Rhinocort.

  neusspray tegen neuspoliepen

  Als corticoïd-neussprays niet helpen zal de poliep middels een operatie worden verwijderd.

  Operatie

  Het verwijderen van neuspoliepen wordt gedaan door een KNO-arts. Verwijdering van een poliep wordt ‘polipectomie’ of ‘poliepextractie’ genoemd.

  Er zijn verschillende ingrepen om een neuspoliep te verwijderen. Welke ingreep wordt gekozen hangt af van de bereikbaarheid en uitgebreidheid van de poliep.

  Kleine poliepen die makkelijk toegankelijk zijn kunnen vaak onder lokale verdoving op de polikliniek worden verwijderd. Voor grotere poliepen of poliepen die in de neusbijholten groeien is vaak een operatie onder narcose nodig.

  Vroeger werden neuspoliepen in neusbijholten meestal met een zogenaamde ‘Caldwell-Luc operatie’ verwijderd. Tegenwoordig gebeurt dat middels ‘endoscopische bijholtechirurgie’.

  Beloop en prognose

  Neuspoliepen zijn goed te behandelen. Er is echter een grote kans dat ze weer terugkomen.

  Poliepen in de neus of neusbijholte kunnen de afvoer van slijm uit de neusbijholten belemmeren. Hierdoor worden bacteriën minder goed afgevoerd uit de bijholten. Dat kan leiden tot een neusbijholteontsteking (sinusitis).

  Door druk op het omliggende weefsel kunnen neuspoliepen op den duur leiden tot beschadiging van oogkas en schedelbasis.

  Omdat het om een goedaardige aandoening gaat zullen mensen met neuspoliepen geen verminderde levensverwachting hebben.

  Neuspoliepen zijn goedaardige tumoren. Dat betekent dat ze niet uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Toch kunnen ze vervelende klachten veroorzaken als ze erg groot worden. Bovendien komen ze na behandeling vaak weer terug. Ook kunnen poliepen in de neus bijdragen aan het ontstaan van neusbijholteontsteking of zelfs het langzaam verdrukken van stukken bot in de neus. Een eigenaardigheid is dat een aantal mensen met neuspoliepen tevens geen aspirine (acetylsalicylzuur) tolereren.

  Synoniemen

  neuspoliep, poliepen in de neus, nasale poliepen, polyposis nasi, nasale polypose, neuspolyp

  Engelse vertaling

  nasal polyps

  ICD10-code

  J33

  Verder lezen / Referenties

  • N de Vries & S van der Baan, ‘Enkele aspecten van neuspoliepen’ gepubliceerd in de rubriek ‘Capita selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1989; 133(30): pagina 1486-1489.

  Reacties van lotgenoten

  Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.


  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven