Neuritis vestibularis

Bijgewerkt op 14 juni 2024

Wat is neuritis vestibularis?

Neuritis vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw in het binnenoor. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie met virussen. De aandoening kan leiden tot klachten als draaiduizeligheid, moeite om evenwicht te bewaren, en soms misselijkheid en braken.

draaiduizeligheid is een veel voorkomende klacht bij neuritis vestibularis

Verschil met labyrintitis

Neuritis vestibularis en labyrintitis zijn vergelijkbare aandoeningen met vergelijkbare symptomen. Bij neuritis vestibularis is de evenwichtszenuw (nervus vestibulocochlearis) ontstoken. Bij labyrintitis is het evenwichtsorgaan (labyrint) ontstoken. Het labyrint is een orgaan in het binnenoor dat helpt bij het horen, maar ook bij het bewaren van je evenwicht.

Hoe vaak komt het voor?

Neuritis vestibularis komt niet zo vaak voor. Er zijn geen exacte cijfers over hoe vaak het voorkomt in Nederland. Wij schatten dat deze diagnose jaarlijks zo’n 700-800 keer gesteld wordt in ons land. De aandoening kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar zelden bij kinderen.

Wat is de oorzaak?

Neuritis vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw (nervus vestibulochlearis). Deze zenuw stuurt informatie over lichaamsbalans en positie van het hoofd naar de hersenen. Ontsteking van de evenwichtszenuw wordt veroorzaakt door een infectie met virussen. Hierdoor zwelt de zenuw op waardoor de informatie niet goed kan worden doorgegeven aan de hersenen. Dit veroorzaakt de kenmerkende symptomen die bij deze aandoening voorkomen.

Neuritis vestibularis wordt veroorzaakt door een infectie met een virus. Voorbeelden van virusinfecties zijn griep, waterpokken, COVID-19, mazelen, de bof, herpes simplex, en bepaalde vormen van leverontsteking (hepatitis).

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • draaiduizeligheid
  • moeite om het evenwicht te bewaren
  • nystagmus (snelle trekkende bewegingen van de ogen)
  • soms misselijkheid
  • soms braken
  • soms vol gevoel in het oor
  • soms gehoorverlies aan één oor

De symptomen ontstaan meestal plotseling en houden één tot enkele dagen aan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal wordt de diagnose gesteld door een KNO-arts. De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij onderzoek van het gehoor, en eventueel specialistische testen om evenwichtsorgaan en evenwichtszenuw te testen. Verder kan de arts beeldvormend onderzoek aanvragen om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Voor de behandeling van neuritis vestibularis zal de arts meestal medicijnen voorschrijven. Daarnaast zijn er speciale oefeningen die helpen beter te leren omgaan met de evenwichtsproblemen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het aanleren van deze oefeningen.

Geneesmiddelen

Verschillende geneesmiddelen kunnen helpen de klachten van neuritis vestibularis te verminderen. Zo zijn er geneesmiddelen tegen misselijkheid (bijv. metoclopramide en ondansetron), geneesmiddelen die de ontsteking onderdrukken (bijv. corticosteroiden), en geneesmiddelen tegen virusinfecties (bijv. aciclovir).

Oefeningen

Als evenwichtsproblemen en duizeligheid langer aanhouden kan fysiotherapie worden voorgeschreven. De fysiotherapeut zal dan oefeningen aanleren die speciaal gericht zijn op het trainen van lichaamsdelen die van belang zijn bij het bewaren van een goede lichaamsbalans.

Wat is het beloop?

Bij de veel mensen verminderen de klachten in de loop van 1-2 weken. Maar een aanzienlijk deel van de mensen met neuritis vestibularis zal gedurende langere tijd, vaak weken tot maanden, klachten houden van evenwichtsproblemen en duizeligheid. Soms zullen ook klachten van gehoorverlies langere tijd blijven bestaan. Bij een klein deel zullen de klachten jarenlang blijven bestaan.

De meeste mensen krijgen maar eenmaal in hun leven neuritis vestibularis. Bij ongeveer 5% van de mensen ontstaat de aandoening later in het leven opnieuw.

Engelse vertaling

vestibular neuritis, vestibular neuronitis


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met neuritis vestibularis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven