Neoehrlichiose

Bijgewerkt op 14 juli 2020

Wat is neoehrlichiose?

Neoehrlichiose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Neoehrlichia mikurensis. Deze bacterie wordt op de mens overgedragen door een tekenbeet. Wanneer een besmette teek een mens bijt kan besmetting optreden. Dit kan tot verschillende, soms ernstige, klachten leiden. De ziekte hoort, net als Lyme-borreliose (ziete van Lyme), tot de tekenbeetziekten. Neoehrlichiose werd voor het eerst in 2010 beschreven bij een patiënt in het buitenland. De ziekte is in Nederland nog niet beschreven.

Welke symptomen geeft het?

Neoehrlichiose kan verschillende klachten geven, waaronder koorts, spierpijn, afvallen en rode verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten kunnen ernstige afwijkingen van de bloedvaten optreden, zoals trombose, embolieën en vaatverwijdingen (aneurysmata).

Wat is de behandeling?

Infecties met de Neoehrlichia-bacterie worden behandeld met antibiotica. Het antibioticum doxycycline is werkzaam tegen deze infectie.

Synoniemen

infectie met de Neoehrlichia-bacterie

Engelse vertaling

neoehrlichiosis

Duitse vertaling

Neoehrlichiose

Verder lezen / Referenties

  • D Hoornstra, H Sprong en JW Hovius, ‘Andere tekenbeetziekten‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Perspectief’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 juli 2020; 164(28): pagina’s 32-40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven