Nekhernia

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is een aandoening waarbij een zenuwwortel in de nek bekneld raakt. De beknelling wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf.

De medische term voor deze aandoening is ‘cervicale hernia’ of ‘cervicale hernia nuclei pulposi’.

Oorzaak nekhernia

De oorzaak van een nekhernia is een uitpuilende tussenwervelschijf. Meestal gaat het om de tussenwervelschijf tussen de 5de en 6de nekwervel, of de tussenwervelschijf tussen de 6de en 7de nekwervel. De reden dat de tussenwervelschijf gaat uitpuilen kan zijn door veroudering van de tussenwervelschijf, maar ook door een val of een ongeval.

nekhernia
nekhernia (Bron: www.secondopinion-spine.com)

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Nekhernias komen redelijk vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij 3.000-3.500 mensen gesteld. De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 40-70 jaar, en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen nekhernia

Nekhernia’s kunnen pijn in de nek veroorzaken, maar vaak is er vooral uitstralende pijn naar de schouder, de arm of de hand. Tintelingen en prikkelingen in hand of vingers komen vaak voor. Soms is de spierkracht van schouderspieren en/of armspieren verminderd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Een MRI-scan van de wervelkolom van de nek zal de diagnose meestal bevestigen. Hierop is de uitpuilende tussenwervelschijf meestal duidelijk zichtbaar.

Behandeling nekhernia

In eerste instantie zal worden geprobeerd om met fysiotherapie (oefeningen) en eventueel pijnstillers de klachten te verminderen. Als dat niet of onvoldoende helpt kan worden overwogen om te opereren.

Pijnstillers die worden gebruikt zijn bijvoorbeeld ibuprofen, naprosyne en diclofenac.

Bij een operatie wordt, afhankelijk van de lokatie van de hernia, gekozen voor een operatie via de hals of een operatie via de nek. De operatie wordt uitgevoerd door een neurochirurg. Dit is een chirurg die is gespecialiseerd in opereren van hersenen en ruggenmerg.

Beloop en prognose

Meestal is het mogelijk om met behandeling de klachten flink te verminderen. Soms lukt dat niet. Dat is met name het geval bij patiënten bij wie, naast de hernia, nog andere afwijkingen aanwezig zijn. Dat kan zijn een vernauwing van het wervelkanaal en/of slijtage van de facetgewrichtjes.

Engelse term

cervical hernia, cervical disc herniation

ICD-10 code

M50.2

Synoniemen

hernia nuclei pulposi op cervicaal niveau, cervicale HNP

Scroll naar boven