Wat is het nefrotisch syndroom?

Het nefrotisch syndroom is een combinatie van afwijkingen die voorkomt bij mensen met bepaalde nierziekten. Het gaat hierbij om aandoeningen van de nieren waarbij de zogenaamde glomerulaire basaalmembraan eiwitten doorlaat.

De kenmerken van het nefrotisch syndroom zijn:

  • verhoogd eiwit gehalte van de urine: dit wordt proteïnurie genoemd; patiënten merken dit doordat de urine gaat schuimen;
  • verlaagd albumine gehalte in het bloed: dit wordt hypoalbuminemie genoemd; dit leidt tot uittreden van vocht uit het bloed in de omliggende weefsels = oedeem; de patiënt merkt dit aan dikke onderbenen en enkels;
  • vaak is het vetgehalte in het bloed verhoogd: dit wordt hyperlipidemie genoemd.

Door een verlies aan eiwitten met de urine gaan ook immuunglobulinen (afweerstoffen) verloren. Dit gaat ten koste van de afweer tegen infecties. Mensen met nefrotisch syndroom zijn daarom vaak gevoeliger voor infecties.

Oorzaken nefrotisch syndroom

Het nefrotisch syndroom kan ontstaan bij ziekten waarbij de glomerulaire basaalmembraan aangetast raakt. Hierdoor kunnen eiwitten lekken vanuit het bloed naar de urine. Verschillende ziektes kunnen tot een nefrotisch syndroom leiden. Hieronder een overzicht.

Engelse vertaling

nephrotic syndrome

Duitse vertaling

Nephrotisches Syndrom