Nefrotisch syndroom

Bijgewerkt op 8 oktober 2021

Wat is het nefrotisch syndroom?

Het nefrotisch syndroom – ook nefrose genoemd – is een combinatie van afwijkingen die ontstaan doordat in de nierfilters eiwitten naar de urine lekken. Dit leidt onder andere tot ophoping van vocht (oedeem) en schuimen van de urine. Het nefrotisch syndroom ontstaat ten gevolge van bepaalde nierziekten.

Welke verschijnselen geeft het?

De kenmerken van het nefrotisch syndroom zijn:

  • verhoogd eiwit gehalte van de urine: dit wordt proteïnurie genoemd; patiënten merken dit doordat de urine gaat schuimen;
  • verlaagd albumine gehalte in het bloed: dit wordt hypoalbuminemie genoemd; dit leidt tot uittreden van vocht uit het bloed in de omliggende weefsels = oedeem; de patiënt merkt dit aan dikke onderbenen en enkels;
  • vaak is het vetgehalte in het bloed verhoogd: dit wordt hyperlipidemie genoemd.

Door een verlies aan eiwitten met de urine gaan ook immuunglobulinen (afweerstoffen) verloren. Dit gaat ten koste van de afweer tegen infecties. Mensen met nefrotisch syndroom zijn daarom vaak gevoeliger voor infecties.

Welke oorzaken zijn er?

Het nefrotisch syndroom kan ontstaan bij ziekten waarbij de glomerulaire basaalmembraan aangetast raakt. Hierdoor kunnen eiwitten lekken vanuit het bloed naar de urine. Verschillende ziektes kunnen tot een nefrotisch syndroom leiden. Hieronder een overzicht.

Op de kinderleeftijd is minimal lesion nefropathie de meest voorkomende oorzaak van nefrotisch syndroom. Bij volwassenen zijn membraneuze glomerulopathie en diabetische nefropathie de meest voorkomende oorzaken.

Synoniemen

nefrose

Engelse vertaling

nephrotic syndrome

Duitse vertaling

Nephrotisches Syndrom

Scroll naar boven