Nefrocalcinose

Bijgewerkt op 16 februari 2022

Wat is nefrocalcinose?

Nefrocalcinose is verkalking van de nieren. Het kan ertoe leiden dat de nieren slechter gaan werken. Meestal wordt het ontdekt op een röntgenfoto van de buik. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van nefrocalcinose.

Welke oorzaken zijn er?

Hieronder een lijst van oorzaken van nefrocalcinose. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak verkalkingen in de nier(en) krijgt.

Symptomen nefrocalcinose

Verkalkingen in de nieren geven op zich meestal niet of nauwelijks symptomen. Als de verkalkingen zich uitbreiden kunnen de nieren op den duur slechter gaan werken. Ook kunnen niersteentjes ontstaan en klachten geven.

De volgende symptomen kunnen optreden:

De verkalkingen kunnen het gevolg zijn van een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie). Als dat het geval is kunnen symptomen optreden die het gevolg zijn van de hypercalciëmie. Klachten kunnen dan zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nefrocalcinose wordt meestal bij toeval ontdekt als vanwege een andere reden een röntgenfoto van de buik wordt gemaakt. Hierop zijn de verkalkingen meestal goed zichtbaar.

Op de röntgenfoto hieronder zijn beide nieren verkalkt.

nefrocalcinose - verkalkte nieren - op röntgenfoto van de buik
Bron: Dr Ian Bickle

Voordat verkalkingen in de nier zichtbaar zijn op een röntgenfoto kunnen ze toch al aanwezig zijn. Dat kan alleen worden vastgesteld met behulp van een nierbiopsie. Hierbij wordt een klein stukje weefsel weggenomen uit de nier. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn de verkalkingen zichtbaar.

Behalve op een röntgenfoto zijn verkalkingen van de nieren ook goed zichtbaar met echografie en op een CT-scan.

nefrocalcinose van de nier bij echografie
nefrocalcinose van de nier bij echografie (bron: Dr Hani Salam)

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak bijvoorbeeld een bijschildklieradenoom is kan de behandeling bestaan uit een operatie waarbij de bijschildkliertjes worden verwijderd.

Een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie) en een verhoogd calcium gehalte in de urine (hypercalciurie) kunnen met geneesmiddelen worden behandeld.

Als tevens nierstenen aanwezig zijn kan de daarvoor gebruikelijke therapie worden ingesteld.

Andere talen

Engelse vertaling

nephrocalcinosis

Duitse vertaling

Nephrokalzinose

Verder lezen / Referenties

  • S Habbig, BB Beck & B Hoppe, ‘Nephrocalcinosis and urolithiasis in children’, gepubliceerd in Kidney International van 2011; 80: pagina’s 1278-1291.

Synoniemen

Andere namen voor nefrocalcinose zijn calcinose van de nieren, kalkneerslag in de nieren, verkalking van de nieren, verkalking in de nieren, verkalkte nieren en kalkopslag in de nieren.

2 gedachten over “Nefrocalcinose”

  1. Johan Dierink

    Hallo, ik heb ook het probleem dat mijn nieren verkalkt zijn ( dit is door een nierpunctie vastgesteld) maar loop steeds met de gedachte dat er toch een mogelijkheid moet zijn om dit uit de nieren te verwijderen. Voor een poosje terug had een kennis van mij problemen met verkalkte spieren waardoor deze niet meer goed bruikbaar waren. Hier is door de arts op het ziekenhuis een vloeistof ingespoten en weer uit gehaald tezamen met de kalk.
    Nu is mijn vraag: kan dit ook met mijn nieren of is dit idee onmogelijk?

    1. Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor nefrocalcinose is kaliumcitraat. Het bevat citroenzuur en werkt ‘ontkalkend’. U kunt bij uw behandelend arts informeren of u voor behandeling met dit middel in aanmerking komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven