Necrotiserende wekedeleninfectie

Bijgewerkt op 1 april 2023

Wat is een necrotiserende wekedeleninfectie?

Een necrotiserende wekedeleninfectie – vaak afgekort tot NWDI – is een infectie van de huid, het onderhuids bindweefsel, de spierschede (spierfascie) en soms ook de spier. Als gevolg van de NWDI ontstaan bloedstolseltjes in de bloedvaten van huid en onderhuids bindweefsel. Deze bloedstolseltjes sluiten bloedvaten af waardoor zuurstoftekort in delen van de huid en het onderhuidse bindweefsel ontstaan. Dit leidt tot necrose (afsterven) van delen van de huid en het onderhuidse bindweefsel.

NWDI’s ontstaan meestal op het bovenbeen, het onderbeen, de voet, of bij de balzak. In het laatste geval wordt wel gesproken van gangreen van Fournier.

Hoe ontstaat het?

Necrotiserende wekedeleninfecties worden veroorzaakt door een infectie door bacterien. Meestal gaat het om de zogenaamde groep A-streptokok (GAS). De bacterie kan ter plekke de huid en het onderhuids bindweefsel besmetten, bijvoorbeeld als de huid beschadigd is door een wondje. Ook kan de bacterie vanuit een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld keelontsteking, via het bloed naar de huid worden versleept en daar een infectie veroorzaken.

Welke symptomen geeft het?

Op de plaats van de infectie ontstaat in eerste instantie een rode plek. Tegelijkertijd kan er sprake zijn algemene klachten als koorts, snelle hartslag, hoofdpijn en malaise (zich niet lekker voelen). Op de plaats van de rode plek kan de huid eerst blauwpaars, en later zwart verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door necrose (afsterven van cellen). Ook kan de huid ‘openspringen’.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt bevestigd met behulp van weefselonderzoek. Hierbij wordt onder verdoving een stukje huid met onderhuids bindweefsel en spierfascie weggeprikt. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij worden afwijkingen gezien die kenmerkend zijn voor de aandoening.

Naast het aantonen van de necrose is het voor de behandeling van belang om te achterhalen door welke ziekteverwekker de aandoening veroorzaakt. Hiervoor wordt vocht uit de huidafwijking gekweekt op bacterien.

Synoniemen

NWDI, necrotiserende fasciitis, fasciitis necroticans

Verder lezen / Referenties

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een necrotiserende wekedeleninfectie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven