Necrotiserende enterocolitis

Bijgewerkt op 9 januari 2023

Wat is necrotiserende enterocolitis?

Necrotiserende enterocolitis is een ernstige aandoening waarbij een deel van de darm afsterft. Het komt meestal voor bij pasgeboren baby’s.

Welke symptomen geeft ’t?

De aandoening kan leiden tot klachten als slecht drinken aan de borst, opgezette buik, lusteloosheid, bloed in de luier en gal braken.

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies bekend waarom een kind necrotiserende enterocolitis krijgt. Mogelijk wordt de aandoening veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de darm in combinatie met een infectie van de darm.

Er zijn een aantal risicofactoren bekend voor het krijgen van necrotiserende enterocolitis. Zo hebben baby’s die te vroeg geboren zijn en baby’s met een aangeboren hartafwijking een verhoogde kans op het krijgen van de aandoening. Dat geldt ook voor baby’s die tijdens de geboorte een tekort aan zuurstof hebben opgelopen. Andere risicofactoren zijn te vroeg geboren vliezen en het krijgen van een wisseltransfusie. Borstvoeding en het gebruik van probiotica beschermen juist tegen het krijgen van de aandoening.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit parenterale voeding en antibiotica. Wanneer er een perforatie (gaatje) in de darm ontstaat zal meestal geopereerd moeten worden om het gaatje te dichten. Anders kan een ontsteking van het buikvlies (peritonitis) ontstaan.

Engelse vertaling

necrotizing enterocolitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven