Bijgewerkt op 23 april 2024
Wat is een navelbreuk?
Een navelbreuk is een aandoening waarbij naast de navel een stukje darm door een opening tussen de buikspieren onder de huid uitpuilt. Dit leidt tot een bult of zwelling naast de navel. De zwelling ontstaat of wordt erger bij drukverhoging in de buik, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of persen. Navelbreuken komen regelmatig voor en zijn meestal onschuldig.
De medische term voor navelbreuk is hernia umbilicalis.
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
Navelbreuken komen regelmatig voor. Hoe vaak de aandoening precies voorkomt is bij ons niet bekend. De aandoening komt vooral voor bij baby’s en kleine kinderen, maar ook volwassenen kunnen een navelbreuk krijgen.
Wat is de oorzaak?
Een navelbreuk ontstaat doordat de buikwand een zwakke plek bevat. Meestal is dat aangeboren. Bij het ongeboren kind loopt de navelstreng door een kleine opening in de buikspieren. Normaal gesproken sluit die opening zich na de geboorte. Bij sommige baby’s gebeurt dit niet of onvoldoende. Dan kan vlak na de geboorte of later gedurende het leven op die plek een navelbreuk ontstaan. Te vroeg geboren baby’s en baby’s et een laag geboortegewicht hebben een verhoogde kans op het krijgen van een navelbreuk.
Bij ouderen kan een zwakke plek in de buikwand ontstaan door toename van het lichaamsgewicht. De gewichtstoename leidt tot het dikker worden van de buik, en daarmee tot het uitrekken van de buikwand. Behalve overgewicht zijn er andere risicofactoren voor het uitrekken of slapper worden van de buikwand, waaronder het doorgemaakt hebben van zwangerschappen, waterbuik (ascites), buikoperaties en peritoneaaldialyse.
Welke symptomen geeft het?
Ee navelbreuk is meestal zichtbaar als een zachte bult of zwelling bij de navel. De zwelling is meestal makkelijk terug te duwen. Bij baby’s met een navelbreuk is de zwelling vaak alleen zichtbaar als ze huilen, hoesten of persen. Navelbreuken doen over het algemeen geen pijn. Wel kunnen ze een vervelend gevoel geven ter plaatse van de zwelling.
Welke complicaties kan het geven?
Heel soms kan de inhoud van de navelbreuk vast komen te zitten in de breuk. Het is dan niet mogelijk om de zwelling terug te duwen. Dit wordt een beklemde navelbreuk of ingeklemde navelbreuk genoemd. Omdat hierbij de bloedtoevoer van het stukje darm in de breuk afgeknepen wordt zal dit leiden tot pijn en uiteindelijk afsterven van het stukje darm. Daarom moet een beklemde breuk zo snel mogelijk geopereerd worden. Dit is dus een medisch spoedgeval.
Wat is de behandeling?
Als er geen klachten zijn is behandeling in principe niet nodig. Bij baby’s zal de navelbreuk vaak binnen enkele jaren vanzelf verdwijnen doordat de opening in de buikwand zich sluit.
Bij volwassenen met een navelbreuk kan worden besloten om met een operatie de opening in de buikwand te sluiten. Dit voorkomt dat buikinhoud in de navelbreuk beklemd raakt. Ook kan om cosmetische redenen besloten worden de navelbreuk te opereren.
Wanneer de arts raadplegen?
Als de zwelling bij de navel pijn doet en niet meer teruggeduwd kan worden, raadpleeg dan direct de huisarts.
Engelse vertaling
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen/volwassenen met een navelbreuk (hernia umbilicalis). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.