Refractaire anemie

Bijgewerkt op 7 november 2023

Wat is refractaire anemie?

Refractaire anemie is een vorm van bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een aandoening van het beenmerg. Het is een vorm van myelodysplastisch syndroom.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met refractaire anemie hebben symptomen en ziekteverschijnselen van bloedarmoede, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek en beenmergonderzoek, en door andere oorzaken van de klachten en afwijkingen uit te sluiten.

Bloedonderzoek

In het bloed is het hemoglobine gehalte verlaagd. Verder is het aantal voorlopercellen van bloedcellen (blasten) ook lager dan normaal.

Beenmergonderzoek

In het beenmerg is het aantal voorlopercellen van witte bloedcellen (leukocyten) verlaagd. De voorlopercellen van rode bloedcellen (erytrocyten) vertonen vaak afwijkingen. Dit wordt dyserytropoese genoemd.

Engelse vertaling

refractory anemia


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met refractaire anemie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven