Myelodysplastisch syndroom

Bijgewerkt op 7 november 2023

Wat is het myelodysplastisch syndroom?

Het myelodysplastisch syndroom is een aandoening waarbij het beenmerg is aangetast. Hierdoor worden onvoldoende en/of afwijkende bloedcellen aangemaakt in het beenmerg. Dit leidt tot een tekort aan bloedcellen in het bloed. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan. Een andere naam voor deze aandoening is ‘myelodysplasie’.

Het myelodysplastisch syndroom is eigenlijk niet één aandoening. Het is een groep van aandoeningen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat door aantasting van het beenmerg afwijkende bloedcellen worden aangemaakt. De volgende aandoeningen vallen onder het myelodysplastisch syndroom:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artsen denken meestal aan de mogelijkheid van meylodysplasie als er bij bloedonderzoek bepaalde afwijkingen worden gevonden. Doordat het beenmerg niet in staat is normale bloedcellen aan te maken zullen er tekorten aan bloedcellen in het bloed ontstaan:

De diagnose kan worden bevestigd door middel van onderzoek van het beenmerg.

Engelse vertaling

myelodysplastic syndrome, myelodysplasia

Synoniemen

myelodysplasie, MDS


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met myelodysplastisch syndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven